Dirk-Jan Stelling en Martine Wismeijer zijn de 3de generatie boer en boerin op Boerderij Nieuw Bureveld. [foto Henk van de Bunt]
Dirk-Jan Stelling en Martine Wismeijer zijn de 3de generatie boer en boerin op Boerderij Nieuw Bureveld. [foto Henk van de Bunt]

Herenboerderij Nieuw Burenveld geopend

Algemeen

Zo worden burgers weer een beetje eigenaar van hun eigen voedselproductie

Je hoort het steeds vaker. Meerdere huishoudens kopen 1/200 deel van een boerderij om zo in hun eigen groente, fruit, vlees en eieren te voorzien. Deze kleinschalige Herenboerderijen worden steeds populairder. Er zijn vijftien functionerende herenboerderijen in Nederland en er is een groot aantal initiatieven in opbouw. Zaterdag was de officiële opening van Herenboerderij Nieuw Bureveld aan de Universiteitweg in De Bilt.

De voorbereidingen zijn nog in volle gang. Boer Mick van Reem ploegt met zijn trekker de grond om, zodat boerin Renée ten Holder er vervolgens stamslabonen in kan planten. Met zijn tweeën zijn ze ingehuurd door de coöperatie en werken ze in loondienst voor het bedrijf van 200 huishoudens. 

Zaterdag werd door de boerderij de eerste oogst aangeboden aan gedeputeerde van de provincie Utrecht Mirjam Sterk, wethouder Dolf Smolenaers uit De Bilt en Ruud van Bennekom, naast voorzitter van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling ook nog burgemeester van Bunnik. Na het gedeeltelijk inzaaien van de Belevingstuin, gezamenlijk met gedeputeerde Mirjam Sterk, sprak wethouder Dolf Smolenears: ‘Een mooi perspectief voor de toekomst, voor de boer en voor de natuur en voor de Biltse inwoner, want wat is er nu beter dan lokaal geproduceerd voedsel, dat door inwoners (met de fiets) kan worden afgehaald’.

Eenmalig
Huishoudens betalen eenmalig 2000 euro aan investeringskosten, zodat de boerderij opgestart kan worden. De wekelijkse contributie van de huishoudens betalen dan weer de salarissen van de boeren. ‘Dit kost ongeveer een tientje per mond die gevoed moet worden, dus uiteindelijk is het niet veel duurder dan de supermarkt’, zegt Mick.

Landbouwproblemen
Voor boer Mick is deze manier van landbouw bedrijven de oplossing voor alle landbouwproblemen. Speciaal daarom heeft hij zich als bioloog om laten scholen om boer te kunnen worden op een Herenboerderij: ‘Mensen zien dat de werkwijze van de landbouw de afgelopen vijftig jaar te uitputtend is voor de bodem en dat ook de kwaliteit van de groente achteruit is gegaan. Onze leden vinden het belangrijk dat het transparant is waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd is’. (Rosan Onderwater i.s.m. RTV Utrecht)

De bijbehorende video is te bekijken op www.vierklank.nl

De wethouder vindt het mooi dat er zoveel enthousiasme is onder Biltse inwoners om mee te doen. [foto Henk van de Bunt]
De belangstelling is groot. Bij de opening werd gesproken over plm. 480 leden, verzameld uit meer dan 220 gezinnen.