Afbeelding

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Algemeen

Vogels die de natuur verstoren

Wonend in Westbroek bij Utrecht zijn we dicht bij een uniek stuk natuur: de Westbroekse Zodden, een moerassig trilveengebied, dat zeker in deze tijd waarin veel vogels broeden, een stiltegebied is. Je kunt er niet met auto, brommer en zelfs niet per fiets komen en een aantal paden is ook voor wandelaars afgesloten. Om de natuur waaronder de vele vogels ongestoord hun gang te laten gaan. 

En er zijn veel vogels! Mechanische, van vliegveld Hilversum, die onophoudelijk ronken: er is geen minuut stilte en op zondagmiddag zijn er altijd wel drie of vier vliegtuigen boven je hoofd. Sinds enige tijd zijn er ook helikopters, die met rondvluchten nog meer herrie veroorzaken.

Onnodig ook om te zeggen wat aan energie hier verslonden wordt. Terwijl veel mensen een paar minuten minder douchen, de kachel lager zetten en het vlees laten staan, steken de mensen in de vliegtuigjes een dikke middelvinger op: besparen jullie maar een habbekrats, dat doen we dat met veelvouden teniet met onze vluchten. 

Ik gun ieder mens best een pleziertje…maar kan dat niet op een andere manier, bijvoorbeeld met een ballontocht? Klaarblijkelijk gunnen zij mij en vele anderen geen pleziertje, want op een mooie dag lekker achter het huis zitten is er ook niet bij: het geronk is onophoudelijk.

Gerard Zwart, Westbroek