Het Van Boetzelaerpark herbergt een grote variëteit aan boomsoorten.
Het Van Boetzelaerpark herbergt een grote variëteit aan boomsoorten. Foto: foto: Jaap Milius

Bomenwandeling in Van Boetzelaerpark

Algemeen

Zondag 22 mei organiseert het IVN De Bilt om 11.00 uur een bomenwandeling in het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Op de route wordt er gewandeld langs een variëteit aan bomen.

De warme periode van de laatste tijd heeft ervoor gezorgd dat veel bomen al bloeien zoals kers, fruitbomen, en magnolia’s, maar ook minder opvallende bloeiers als de eik, beuk, en es zie je floreren. 

Beleving
De wandeling is bedoeld als een beleving van het park als geheel én van de bomen die het park karakteriseren in het bijzonder. Boomsoort-specifieke kenmerken als de vorm, schors, blad en bloemen leert men (her)kennen tijdens de wandeling.

Het park vindt zijn oorsprong in 1930, wanneer de firma H. Copijn & zoon de opdracht krijgt een wandelpark met vijverpartij aan te leggen voor de Biltse bevolking. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd d.w.z.dat waterpartijen, glooiende landschapslijnen en hoogteverschillen, boomkleuren en vormen een extra perspectief geven aan de beleving. Al wandelend krijgt de bezoeker telkens een ander doorkijkje, het verrast en maakt nieuwsgierig wat er zich achter een volgende bocht bevindt. 

Accent
De aanplant van bomen in de Engelse landschapsstijl doet ertoe om het aangezicht te accentueren en het landschap te ‘maken’. Dat kan door de boomvorm, hangend of rechtop, of door de aanplant: solitair, in groepjes of gemengd in een doorlopende slingerrand. Maar ook de diverse kleuraccenten werken als versterker. En die bladkleur verandert ook nog eens door de seizoenen heen. Allemaal zaken waar de tuin-, en landschapsarchitect Copijn over heeft nagedacht.

Zakdoek
Tijdens de wandeling staan we natuurlijk stil bij de bijzondere en monumentale bomen van het park. Wat te denken van de Vaantjesboom (ook wel zakdoekjesboom)? Of de Paraplu beverboom, De Doodsbeenderenboom of het Perzisch ijzerhout? En dan nog zo’n 70 soorten waar tijdens de wandeling aan voorbijgegaan zal worden. 

Aanmelden
Maximaal 30 mensen kunnen mee. Aanmelden kan tot vrijdag 20 mei 17.00 uur bij Jan Hoen janhoen@home.nl. Start bij de ingang van het park op de hoek van de Hessenweg/Bilthovenseweg en Blauwkapelseweg, De Bilt. De duur van de wandeling is maximaal 2 uur .         (Roel Maas-Bakker)