Aad van der Meer; een alom gewaardeerde en breed inzetbare vrijwilliger.
Aad van der Meer; een alom gewaardeerde en breed inzetbare vrijwilliger.

Lintje voor één van die mensen die de wereld een beetje beter willen maken

Algemeen

door Henk van de Bunt

‘Al 38 jaar zet Aad van der Meer zich onvermoeibaar in voor de Wereldwinkel in De Bilt, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat’; met deze woorden opende burgemeester Sjoerd Potters de toespraak speciaal voor Aad van der Meer, toen deze één dag voor Koningsdag werd onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Met een prachtige smoes ‘ontvoerd’ door dochter Peet, die hem zogenaamd voor een brunch in Lage Vuursche had uitgenodigd. Een brunch die de uitreiking van de lintjes in de Woudkapel bleek te zijn. Aad wist er dus niets van en was perplex toen hij naar binnen geloodst werd en daar zijn lieve familie en beste vrienden aantrof.

Hart en ziel
Potters: ‘Aad van der Meer wordt alom gekenmerkt als een gewaardeerde en breed inzetbare vrijwilliger, die meewerkt, meedenkt en nooit te beroerd is anderen te helpen. Hij doet zijn werkzaamheden met hart en ziel en met veel gevoel voor de ander (waar ook ter wereld) waardoor hij mensen mee krijgt. Aad van der Meer is één van die mensen die de wereld een beetje beter maken’.

Wereldwinkel
Vanaf de oprichting van de stichting Wereldwinkel De Bilt in 1983 is Aad van der Meer erbij betrokken geweest en tot op heden gebleven. Als vrijwilliger stond hij 18 jaar lang bijna elke zaterdag in de kraam vóór de winkel aan de Hessenweg 168 (voormalige boekhandel Bouwman en nu de nieuwe Wereldwinkel) om producten te verkopen. Zijn ondersteunende bijdrage aan de Wereldwinkel is altijd groot geweest omdat Aad veel weet van Fairtrade -zaken en ontwikkelingssamenwerking. Door zijn jarenlange werk bij de ontwikkelingsorganisatie ICCO en zijn eigen bedrijf, adviesbureau ‘Meer Mens advies - en organisatie’ kende hij veel importeurs en veel producten die werken volgens de 10 Fairtrade principes. Het belang van eerlijke handel en de noodzaak om de ontwikkelingslanden te helpen en daarbij ook kritisch naar onszelf te kijken, werd en wordt te allen tijde door hem uitgedragen.

Adviseur
In 2019 heeft het bestuur van de Wereldwinkel Van der Meer officieel de titel ‘Adviseur van de Wereldwinkel’ gegeven, een functie die hij al heel lang bekleedde. In het huidige pand van de Wereldwinkel is er daarom ook een ruimte opgezet voor de Global Goals, er is een mogelijkheid om het Biltse publiek voorlichting te geven via een aansprekende fototentoonstelling en ook schoolklassen (van de basisscholen groepen 7) gaan langskomen en voorlichting krijgen over die 17 prachtige duurzame doelen, die alle 167 landen van de Verenigde Naties in 2015 hebben ondertekend en daarmee hebben beloofd hier vooruitgang op te boeken. Van armoede bestrijding, tot eerlijke handel en gelijke kansen en rechten voor iedereen. 17 doelen om de toekomst mee te omarmen.

Vrijwilliger
Toen Aad van der Meer in 2013 stopte met zijn eigen bedrijf en met pensioen ging, kreeg hij het er niet rustiger op. Dit was het moment voor meer vrijwilligerstaken. Hij pakte een aantal functies op die in het verlengde lagen van zijn werkzame leven. Zo ging hij Fairtrade reizen organiseren naar Zuid-Afrika en ook organiseerde hij 2 twee diaconale reizen voor en met leden van de Protestantse Gemeente De Bilt. Een belangrijk onderdeel van deze reizen was het bezoeken van het Hilcrest Aids Centre, waarvoor Aad, via de Stichting Zulu Aid, zich al jaren had ingezet. Het Hilcrest Aids Centre is een lokale non-profit organisatie die zorg wil bieden aan de mensen, die leven met HIV en Aids en/of mensen van wie de familieleden besmet zijn met het virus. In Nederland was en is hij bij allerlei promotie- en geldwervingsactiviteiten betrokken om in Zuid-Afrika projecten van Hillcrest Aids Centre te realiseren en de voortgang van het belangrijke werk daar mede mogelijk te maken. Mede door zijn betrokkenheid, inzet, kennis en ervaring is het Hillcrest Aids Centre als organisatie verbeterd en financieel gezonder geworden. Er zijn veel projecten mogelijk geworden, zoals zonnepanelen, HIV preventieprojecten op scholen, werk met oma’s die hun verweesde kleinkinderen opvoeden en auto’s voor veldwerkers om uithoeken te bereiken. Naast die fondswerving verkoopt Stichting Zulu Aid (www.zuluaid.nl) voor ruim € 10.000,- per jaar aan prachtige producten gemaakt door de vrouwen van Hillcrest die leven met HIV en Aids.

Kerk(-en)
Een logische stap was de betrokkenheid van kerken in deze projecten omdat Hillcrest een christelijk geïnspireerde organisatie is. In zijn eigen netwerk van prostestante gemeenten heeft hij gezocht naar mede-vrijwilligers, die projecten wilden omarmen en mee wilden werken aan de realisatie ervan. Deze werden via de reizen gevonden in Rolde, Zuidlaren, Rotterdam, Groenekan en Oost Souburg en op tal van andere plaatsen waardoor Stichting Zulu Aid echt landelijk op veel plaatsen bij kerken en particulieren aanspreekt. In De Bilt en Bilthoven heeft Aad van der Meer vooral vrijwilligerswerk gedaan in het jeugdwerk van de kerkelijke gemeente Oosterlichtkerk en sinds 2019 is hij voorzitter van de diaconie van de PKN in De Bilt (Oosterlichtkerk en Dorpskerk samen), die binnen en buiten De Bilt ook veel mooi en belangrijk werk voor mensen in nood mag steunen, o.a. de Voedselbank kan blijvend op hen rekenen. Daarnaast heeft hij ook een grote rol gehad in het verduurzamen van deze kerkgebouwen; beiden hebben het bordje ‘Groene Kerk’ gekregen en verplichten zich daarmee om jaarlijks verduurzamingsstappen te zetten, de 80 zonnepanelen op de Oosterlichtkerk zijn daar een prachtig voorbeeld van. Dit wordt gezien als een bevestiging van de betrokkenheid van Van der Meer bij een duurzame wereld, want goed rentmeesterschap over de ons toevertrouwde aarde begint volgens hem bij onszelf.