Velen rennen de 5 km.
Velen rennen de 5 km. Foto: foto Vincent Cornelissen

Laatste keer samen het leven vieren

Algemeen

Dit jaar vindt op maandag 6 juni de laatste editie plaats van de ALS-Lenteloop in Bilthoven. Het evenement behoort inmiddels tot één van de bekendste happenings in ons dorp, toch heeft het bestuur besloten te stoppen na zeven edities. Behalve een mooie opbrengst voor onderzoek naar ALS, bracht het evenement voor velen een positieve energie.

door Walter Eijndhoven

Maar, voor het zover is, gaat het bestuur van de ALS-Lenteloop voor een laatste spetterende dag op maandag 6 juni. Inschrijven kan nog steeds. Het bestuur hoopt ook dit jaar weer minimaal 200.000 euro op te halen, waarvan al bijna 150.000 euro binnen is. Met alle edities samen is al 1.4 miljoen euro netto opgehaald en de teller loopt nog steeds.

Samen
Na twee jaar van coronaperikelen, hoopt de organisatie weer sámen het leven te kunnen vieren, met alle deelnemers in het centrum van Bilthoven. ‘Daarom is ons motto voor 2022 dan ook ‘samen weer het leven vieren’, vertelt Vincent Cornelissen, initiatiefnemer van dit evenement. ‘Het is uiteindelijk toch een evenement van verbinding. Wij gaan weer voor het oude concept: verzamelen en starten vanaf het Vinkenplein in Bilthoven, onder begeleiding van veel muziek en gezelligheid. Nadat de deelnemers binnen zijn, komt er een groot feest’.

Gezamenlijkheid
De ALS Lenteloop is een actie waarbij deelnemers, hardlopen of wandelend, een zelfgekozen afstand afleggen onder het motto ‘samen het leven vieren’. Doel is enerzijds om geld te werven voor onderzoek naar en medicatie voor ALS en anderzijds om een evenement te organiseren, waarbij de gezamenlijkheid van samen lopen en samen weer het leven te vieren, voorop staat. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar ALS ondersteund, met als doel de oorzaak van ALS te vinden en daarmee beter op zoek te kunnen naar methoden om ALS te bestrijden.

Medestanders
In 2016 startte in Bilthoven de eerste ALS Lenteloop, met veel deelnemers, gezelligheid en muziek. Voortrekker en voorzitter was de in Bilthoven wonende Vincent Cornelissen. Artsen constateerden in 2015 ALS bij hem. Door het jaarlijks organiseren van dit evenement hoopt hij, met vele medestanders, die vreselijke ziekte ALS uiteindelijk de wereld uit te krijgen. Cornelissen: ‘Ondanks mijn ziekte sta ik nog altijd positief in het leven. Hardlopen lukt mij niet meer, maar natuurlijk ben ik de hele dag van de partij om de deelnemers aan te moedigen. Het is mooi om te zien hoe zo’n evenement de inwoners van een dorp met elkaar verbindt. Daar ben ik trots op’.

Inschrijven kan nog steeds. Voor meer info. website: www.alslenteloop.nl