Ingrid Friesema is - samen met Gijs Hasselbach - molenaar van Geesina.
Ingrid Friesema is - samen met Gijs Hasselbach - molenaar van Geesina. Foto: foto @zaarstudios

Nationale Molendag ook in Groenekan

Algemeen

Nationale Molendag kan dit jaar op 14 mei weer gevierd worden met een bezoek aan de molens zelf. 

Volgens traditie worden op deze dag bij molen Geesina in Groenekan heerlijke pannenkoeken gebakken,. Zoals iedere zaterdag wordt er koffie en thee geschonken en in het winkeltje zijn meel- en streekproducten te koop. De opbrengst komt ten goede aan de molen en de restauratie van de wieken. 

Wieken
Helaas staan de wieken van Geesina al maanden op rust en dat zal op 14 mei eveneens het geval zijn. Zoals ook bij andere molens in de provincie Utrecht blijken de lasnaden van de roeden niet geheel in orde en uit voorzorg mag de molen niet draaien tot het euvel verholpen is. Wel zijn er rondleidingen over de diverse verdiepingen en een molenaar of gids legt de werking van de molen uit. Geesina is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.geesina.nl.

Thema
Het thema van de Nationale Molendag is deze keer Het Jaar van de Molenaar vanwege het 50-jarig jubileum van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In dit kader startten molenaars uit de provincie Utrecht, waar relatief de meeste vrouwelijke molenaars actief zijn, de campagne ‘Zij is molenaar’. RTV Utrecht maakte een documentaire en er zijn fietsroutes langs een aantal molens samengesteld met audioverhalen door de vrouwelijke molenaars. Ook Ingrid Friesema, molenaar van Geesina, doet haar verhaal. De portretten en de documentaire zijn terug te vinden op de website www.zijismolenaar.nl. (Wilma van der Laan)