Afbeelding

Feest op Eyckenstein, vijf jaar werkploeg

Algemeen

Dinsdag 3 mei was het feest op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. De werkploeg van 10 vrijwilligers is daar intussen vijf jaar elke dinsdag aan de slag. Om deze mijlpaal te vieren werd de ploeg met partners afgelopen dinsdag uitgenodigd op het landgoed.

Aansluitend op de werkdag gaven Barbara, Otto en ploegleider Matthias van Boetzelaer een rondleiding door het park, het voedselbos en langs de nieuwe voorraad kloofhout. Daarna werd er met veel genoegen genoten van een maaltijd. 

Het werk op Eyckenstein is over het jaar heel gevarieerd. Het betreft het onderhoud aan paden, bloem- en heesterperken, voedselbos, sloten en de vijver. Bomen die wegens stormschade of natuurontwikkeling moeten wijken worden verwerkt, kloofhout wordt in ringen gestapeld om op natuurlijke wijze te drogen voor de verkoop in het najaar. Verder worden periodiek woekerende exoten verwijderd zoals Amerikaanse vogelkers, watercrassula en Japanse Duizendknoop.

Intussen is de ploeg vijf jaar aan de slag en komt er steeds meer saamhorigheid. Niet alleen doet iedereen met elke werkdag weer een gezonde portie lichaamsbeweging op, maar ook de bijdrage aan verhoging van de kwaliteit van de natuur in eigen regio en de betrokkenheid met het landgoed geeft een goed gevoel. De deelnemers kijken nu al uit naar een volgend jubileum. (Bert Tuinzaad)