Logo vierklank.nl
Foto:

Herenboerderij Nieuw Bureveld

Met tweehonderd huishoudens zijn inwoners van stad en regio Utrecht samen eigenaar geworden van hun eigen boerderij: Coöperatieve Herenboerderij Nieuw Bureveld in De Bilt. 

Het heeft wat voeten in de aarde gehad voor de handen de grond in konden. Er waren hobbels met vergunningen, met termijnen en rond de jaarwisseling van 20 - 21 leek het zelfs echt even te stranden. Maar met vereende krachten van bestuur, leden, gemeente en met hulp van de provincie en subsidie van de Europese Unie werden de hobbels geslecht: Herenboerderij Nieuw Bureveld heeft nu de eerste oogst op de velden staan. 

Herenboerderij 
Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf. Als huishouden investeren leden eenmalig in hun lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Samen hebben ze de boer in dienst. Wekelijks halen ze de oogst op. Leden krijgen gezond eten, weten waar het vandaan komt en weten dat het geproduceerd wordt met respect voor de boeren, dieren, bodemkwaliteit en biodiversiteit. Er zijn inmiddels bijna 15 functionerende herenboerderijen in Nederland en een groot aantal initiatieven in opbouw.

Opening
Op 14 mei om 14.00 biedt de boerderij de eerste oogst aan aan Mirjam Sterk (gedeputeerde provincie Utrecht), Anne Brommersma (wethouder De Bilt) en Ruud van Bennekom (voorzitter Leader, tevens burgemeester Bunnik). Daarna is er een programma waarin de leden elkaar kunnen ontmoeten, kunnen ontspannen en de boerderij en het land samen met de boeren kunnen verkennen. Aan het eind van de middag, vanaf 16.30 uur, kunnen de leden hun eerste oogst mee naar huis nemen.

(Maurice van Lieshout)

Meer berichten