Officieel moment met wethouders Anne Brommersma en Madeleine Bakker en de samenwerkende partijen voor zonnepanelen op De Kwinkelier.
Officieel moment met wethouders Anne Brommersma en Madeleine Bakker en de samenwerkende partijen voor zonnepanelen op De Kwinkelier.

De Kwinkelier en BENG! gaan samen voor zonne-energie

Algemeen

Kunnen er zonnepanelen op De Kwinkelier in Bilthoven? Dat onderzoeken vastgoedontwikkelaar Royal Properties Development, voor de eigenaar Real Estate Invest, en de Biltse energiecoöperatie BENG! Ze tekenden daarvoor een intentieovereenkomst.

Een eerste haalbaarheidsonderzoek gaf een positieve uitkomst, het vervolgonderzoek zal uitwijzen wat precies mogelijk is. De bedoeling is dat omwonenden straks mee kunnen investeren en profiteren. 

Zonnestroomplan
Op 25 april is de samenwerking voor De Kwinkelier bekrachtigd in een officieel moment met de Biltse wethouders Anne Brommersma en Madeleine Bakker. De gemeente De Bilt bracht de partners bij elkaar en ziet de wens van de Biltse gemeenteraad voor het winkelcentrum nu tot uitvoering gebracht. Het zonnestroomplan omvat in eerste instantie twee grote daken van het winkelcentrum. Met plek voor ongeveer 1500 panelen is de opbrengst te vergelijken met het energieverbruik van 150 huishoudens. Erwin Kerkhoff, directeur van Royal Properties Development, daarover: ‘Onze wens is De Kwinkelier helemaal gasloos te krijgen, dat is overigens al voor 95 procent het geval. De ambitie is om de laatste winkel voor 2025 van het gas te krijgen. Dit plan voor eigen opwek van zonne-energie past daar goed bij’.

Met omwonenden
Het vervolgonderzoek richt zich ook op oplossingen voor het beperkte elektriciteitsnet in onze regio, bijvoorbeeld opslag van de opgewekte zonnestroom. Verder wordt uitgewerkt hoe omwonenden mee kunnen doen. Kerkhoff: ‘Daarom is het extra prettig dat gemeente De Bilt ons verwees naar BENG! als samenwerkingspartner, zij verzorgden ook het eerste haalbaarheidsonderzoek. We maken graag gebruik van hun ervaring met coöperatieve zonneprojecten’.

Dringend nodig
Het initiatief voor De Kwinkelier is voor BENG! de eerste actie onder de vlag van het nieuwe project Biltse Zonnedaken. Door financiële steun van provincie, gemeente en Rabobank kan de energiecoöperatie nu intensief begeleiding bieden aan eigenaars van grote daken. Dorien Bartels, projectleider van BENG!, benadrukt de noodzaak: ‘We zijn heel blij met dit plan voor De Kwinkelier. En er zijn nog veel meer grote daken in onze gemeente te benutten. We hopen dat meer dakeigenaren zich snel bij ons melden. Want de tijd dringt om echt de omslag te maken naar lokaal opgewekte, duurzame energie. Voor het klimaat, maar ook: wie wil er nog afhankelijk zijn van gas’? Meer informatie over begeleiding voor zonnepanelen op grote daken is te vinden op www.biltsezonnedaken.nl. (Maaike Noorlander)