Vrijwilligers Clara Colijn en Henk van de Pol voor de ingang van de molenwinkel in molen de Kraai.
Vrijwilligers Clara Colijn en Henk van de Pol voor de ingang van de molenwinkel in molen de Kraai.

Molenwinkel Adullam viert eerste lustrum

Algemeen

In mei is het vijf jaar geleden dat molenwinkel Adullam – bestaande uit een winkel en een kringloopafdeling - haar deuren opende in molen de Kraai in Westbroek. De winkel wordt volledig gerund door vrijwilligers zodat de opbrengst uit de verkopen volledig kan worden besteed aan gehandicaptenzorg. Alleen de prachtige locatie is al een bezoek waard.

door Kees Diepeveen

De landelijke stichting Adullam bestaat 40 jaar. Daar komen de verzoeken om financiële ondersteuning binnen. De stichting in Westbroek maakt uit die projecten een eigen keuze welke sponsorprojecten worden overgenomen en zelfstandig uitgevoerd worden. 

Open 
Elke woensdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur is de molenwinkel geopend. Een kopje koffie of thee met zelfgebakken cake staat voor de bezoekers klaar. De 40 vrijwilligers die zich inzetten voor Adullam managen het hele proces als inkoop van artikelen, sorteren van ingebrachte goederen, inrichten van de winkel en de verkoop. De molen staat los van Adullam en is momenteel in restauratie. Een aantal wieken wordt gerestaureerd en vervangen.

Thuisverkoop
Clara Colijn en Henk van de Pol zijn vrijwilligers van het eerste uur en zeer begaan met de molenwinkel. ‘In het verleden hadden we meerdere adressen in Maartensdijk waar thuisverkoop plaatsvond door vrijwilligers’ aldus Clara Colijn. ‘Maar vijf jaar geleden kregen we de mogelijkheid om van de ruimten in molen de Kraai gebruik te maken. We begonnen met een winkel en startten twee maanden later met de kringloopactiviteiten in de molen. Veel van onze thuisverkopers droegen hun spullen aan ons over en kwamen als vrijwilliger in de kringloopwinkel werken’.

Meerwaarde
Henk van de Pol: ‘In de winkel verkopen we speelgoed, kaarten, aloë vera-producten, cadeauartikelen en streekproducten als honing, advocaat, vruchtendranken en allerlei bakproducten, maar ook potgrond en tuinturf. Met deze producten zijn we een meerwaarde voor Westbroek waar deze producten niet verkrijgbaar zijn. De Kringloop ging zo goed dat we steeds meer ruimte nodig hadden. We gebruiken de ruimten nu optimaal. We hebben een heel ruim assortiment en krijgen erg veel spullen binnen. De mensen weten ons goed te vinden. Geen grote zaken als wandmeubels, bedden en bankstellen en ook geen kleding. We worden ook wel benaderd om huizen leeg te maken. Daar zijn ook wel grote spullen bij. Als die goed zijn slaan we het op en zetten dat op Marktplaats. Ook op onze site zijn deze spullen te bewonderen’.

Duo-fiets
Door de inzet van de vrijwilligers komt de opbrengst uit de kringloop volledig ten goede voor de financiering van projecten. Henk van de Pol: ‘Wij maken daarin onze eigen keuzes en hebben al heel veel projecten voor Adullam kunnen ondersteunen. Enkele voorbeelden: we hebben een duo-fiets laten maken, een fietslabyrint met hometrainer en beeldscherm geschonken, kinderstoelen voor kinderdagverblijf, kloofmachines voor verkoop van open haardhout. En een personenbusje afgeleverd aan Zorginstelling Kroonheim. We zijn nu aan het sparen voor een complete dieren-weide bij een woonvoorziening met dagactiviteitencentrum’. Omdat er zoveel spullen bij de kringloopwinkel worden ingeleverd is het aanbod heel wisselend en voor veel mensen aantrekkelijk om regelmatig langs te komen. ‘We krijgen veel complimenten’ geeft Clara Colijn aan. ‘De mensen zijn telkens weer verrast dat het aanbod zo sterk wisselt en ook dat het er allemaal zo netjes uitziet’.

Zaterdag 7 mei vanaf 10.00 uur viert Adullam het eerste lustrum met een klein feestje. Er staat een springkussen voor de kinderen, gratis koffie met cake en rond het middaguur zijn er tegen een bescheiden prijsje broodjes kroket en frikandel verkrijgbaar. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit feestje mee te vieren.