Afbeelding

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Algemeen

Vrijdagmiddag werd mijn aandacht gewekt door een soort snoeiend geluid, dat van buiten kwam. Toen ik uit het raam keek - ik woon op de eerste etage van een flat - zag ik tot mijn verbijstering dat een aantal boompjes omgezaagd werd. Wat voor soort boompjes het waren weet ik niet - ik vond ze op grote paastakken lijken -, maar er bevonden zich regelmatig vogels in (geen vogelnesten). 

De opdracht hiervoor kwam van de gemeente vertelde de meneer die de boompjes aan het omzagen was desgevraagd. Terwijl hij de boompjes in stukken aan het zagen was heb ik de gemeente gebeld. Mij werd verteld dat een bewoner op de begane grond de gemeente had laten weten dat er weinig licht in zijn woning kwam vanwege de boompjes - ze waren circa 2,5 meter hoog -. Daarnaast bleek dat de boompjes daar ooit door een vorige bewoner illegaal waren geplant. De gemeente had daarom de opdracht gegeven de boompjes te verwijderen. Op mijn vraag waarom de boompjes niet zodanig waren uitgegraven zo dat ze elders opnieuw geplant konden worden kreeg ik te horen dat de kosten hiervoor te hoog waren maar dat er ergens anders een jong boompje geplant zou worden.
Alleen hebben de vogels (en insecten) die in die boompjes zaten daar niets aan….

Op een schaal van al het leed dat in de wereld plaatsvindt stelt dit kleine leed niet zoveel voor, maar ik vind wel dat hier aandacht voor moet worden gevraagd.


Tamara de Mulder
Bilthoven