Logo vierklank.nl
Warme belangstelling voor de meet-up van Blue Millies in Groenekan.
Warme belangstelling voor de meet-up van Blue Millies in Groenekan. (Foto: )

De Bilt als Blue zone

Het is zaterdag 9 april op het terrein van Het BinnensteBuiten in Groenekan, wanneer de eerste bezoekers van de meet-up van Blue Millies arriveren. De ongeveer 40 deelnemers komen deze dag samen op een manier waar Blue Millies van droomt. 

Het kampvuur staat aan. Er worden verse soepen gemaakt. Op een ongedwongen manier wordt er samen gegeten en gedronken. Er ontstaan nieuwe connecties. Als je je omdraait zijn kinderen bezig met het zaaien van plantjes en worden de voorbereidingen getroffen voor sport- & spelactiviteiten. 

‘Veel van mijn generatiegenoten willen net als ik anders wonen’, ligt Daniël toe. Hij is ambassadeur van Blue Millies en gelooft vanaf dag één in het concept. Ik zou graag dichterbij de natuur wonen en meer in verbinding met elkaar. De woningmarkt verdient een nieuwe kijk: niet vanuit winst, maar vanuit mensen’.

Blue Millies heeft samen met studenten van diverse universiteiten en ondernemers een oplossing voor veel grote problemen bedacht, via de oververhitte woningmarkt. Betaalbare woningen in een duurzame, gezonde en sociale woonwijk. Met privacy en eigen grond per huishouden. Niet de huizen, maar de bewoners en publieke ruimte staan centraal in dit concept. Als je het makkelijker en leuker maakt nemen bewoners eerder eigenaarschap over buurtfaciliteiten en -activiteiten. Dat bewijst een dag als deze. 

Blue Millies, afgeleid van de Blue Zones (gebieden waar mensen langer leven in goede gezondheid) hoopt dat De Bilt ook een Blue Zone wordt. Gezonde mensen, jong en oud, met bewuste aandacht voor zichzelf en hun leefomgeving. Ze hopen met één wijk te kunnen beginnen om de impact te bewijzen. 25 huishoudens met en zonder kinderen, een voedselbos, werkplekken en sport- en spelfaciliteiten. ‘Nog meer van hetzelfde bouwen is niet wat nu nodig is. Juist een vernieuwend woonconcept, dat toekomstbestendig is en de woon- en leefomgeving als één geheel ziet, daar zou De Bilt voor moeten gaan’, stellen de initiatiefnemers. Meer info? www.bluemillies.nl(Martin van Veelen)

Meer berichten