Een foto van de boekenbeurs van Hemelvaartsdag 2019.
Een foto van de boekenbeurs van Hemelvaartsdag 2019. Foto: Picasa

Na twee jaar weer een Boekenbeurs Utrecht

Algemeen

door Rob Klaassen

De gezamenlijke LIONSclubs en Leoclub Ultrajectum uit Utrecht en nabije omgeving houden na een gedwongen rustpauze van twee jaar op Hemelvaartsdag weer hun traditionele Boekenbeurs Utrecht in restaurant het Oude Tolhuys.

Iedereen wordt opgeroepen z’n boekenkasten weer eens te sorteren en de oude boeken ter beschikking te stellen van deze boekenbeurs. Nog belangrijker is om de boekenbeurs op Hemelvaartsdag te bezoeken. De opbrengst van de boekenbeurs gaat dit jaar naar stichting Leergeld in Utrecht. Deze stichting heeft als doel dat alle kinderen kunnen meedoen aan school-, sport- en culturele activiteiten ondanks minimale financiële middelen van hun ouders. In Utrecht groeit 1 op de 8 kinderen in armoede op. Op dit moment kunnen daarom zo’n 13.000 kinderen in Utrecht niet volop meedoen aan onderwijs, sport en cultuur. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Dit is onacceptabel, maar is tegelijkertijd wel een oplosbaar probleem. Door onder meer een ruimere financiering door de gemeente, een intensievere en meer structurele samenwerking met fondsen en sponsors en nog meer menskracht te leveren om dit werk te kunnen uitvoeren, kan er nog een enorme inhaalslag worden gemaakt.

Leergeld
Stichting Leergeld wil dat alle kinderen kunnen meedoen om zo sociale uitsluiting te voorkomen. Een kleine beurs van de ouders mag nooit een reden zijn voor sociale uitsluiting. De stichting biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Door deze ondersteuning kunnen kinderen mee op schoolreis, hun zwemdiploma halen of op muziekles gaan. Daarnaast wordt regelmatig de aanschaf van een laptop, sportkleding en/of een (tweedehands) fiets ondersteund. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en gaan meetellen.

Spullen
De opbrengst van de Boekenbeurs Utrecht 2022 gaat naar de schoolspullenpas van €50 per middelbare scholier, zodat ze in staat zijn bv. de verplichte grafische rekenmachine aan te schaffen. Tijdens de Corona uitbraak, toen al het onderwijs van de een op andere dag digitaal moest worden gegeven, heeft stichting Leergeld 1300 kinderen kunnen voorzien van een laptop zodat ze in staat waren om het thuisonderwijs te volgen. Vooral op basis van deze laatste actie is er op 7 december jl. aan de stichting Leergeld de Utrechtse vrijwilligerstrofee, de gemeentelijke waarderingsprijs voor de inzet van vrijwilligers in de stad Utrecht, uitgereikt.

Boeken 
Iedereen die boeken kwijt wil, kan deze op alle zaterdagen van 15 april tot en met 21 mei van 11.30 tot 15.30 uur brengen bij restaurant het Oude Tolhuys, Weg naar Rhijnauwen 13-15 in Utrecht. Wie niet in de gelegenheid is om boeken te (laten) brengen naar het Oude Tolhuys kan via www.boekenbeursutrecht.nl aangeven, dat men boeken heeft en deze wil laten ophalen. De boekenbeurs vindt plaats in restaurant het Oude Tolhuys op Hemelvaartsdag 26 mei van 09.00 tot 17.00 uur. Op woensdagavond 25 mei vindt er een pre-sale plaats van 18.00 tot 22.00 uur. De boeken worden per kilo verkocht. Heel speciale boeken worden uitgesloten van het kilogramtarief.