Logo vierklank.nl
Het is alweer even geleden dat de herdenking op Fort De Bilt plaats heeft kunnen vinden.
Het is alweer even geleden dat de herdenking op Fort De Bilt plaats heeft kunnen vinden. (Foto: )

Herdenking bij Fort De Bilt

Op zaterdag 30 april vindt de jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers die op Fort De Bilt in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten plaats. 

Met elkaar kunnen stilstaan bij de gruwelijkheden van de oorlog en vooral om hen te eren die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gelaten op dit fort en elders in Utrecht. Mensen die de toenmalige gang van zaken niet vanzelfsprekend vonden en niet konden accepteren. Een situatie die momenteel met de oorlog in Oekraïne actueler is dan ooit en waarvan velen dachten dat dit nooit meer zou gebeuren. 

Herdenking
De herdenking op Fort de Bilt begint om 19.30 uur met het luiden van de klok. Hieraan voorafgaand is het fort vanaf 18.00 uur geopend. Nabestaanden en andere belangstellenden verzamelen zich in het nabijgelegen hotel Mitland en om 19.35 uur loopt men gezamenlijk naar het monument.

Programma
Theo Vleugels, directeur van de Oorlogsgravenstichting, houdt een toespraak en de leerlingen van de adoptieschool (Daltonschool Utrecht) lezen enkele zelfgeschreven gedichten voor. Aansluitend volgen er twee minuten stilte en daarna worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Vervolgens leggen onder andere vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en van de gemeenten Utrecht en De Bilt - burgemeester Sjoerd Potters - een krans bij het monument. De mitrailleurkazemat - de zogenoemde dodenbunker naast het monument - is ook geopend.

Meer berichten