1672: Koning Lodewijk XIV trekt bij Lobith de Republiek binnen.
1672: Koning Lodewijk XIV trekt bij Lobith de Republiek binnen. Foto: beeld: Adam Frans van der Meulen - Rijksmuseum Amsterdam

Ons land bedreigd

Algemeen

Reizende expositie begint in Westbroek 

De Nederlandse Republiek is tot drie keer toe bedreigd in zijn bestaan: door Napoleon tijdens de Franse tijd, tijdens de Duitse bezetting en de eerste keer tijdens het Rampjaar 1672/1673. 

Op zee vocht de Republiek in dat jaar tegen een machtige Engelse vloot. De Engelsen slaagden er niet in op onze kust te landen. De bisschop van Münster belaagde het noorden en het oosten van Nederland, de Fransen vielen met meer dan 100.000 man binnen en bezetten grote stukken van Nederland. Gewest Holland bleef vrij, maar het gewest Utrecht niet. Tot 1674 bleven de Fransen in ons land. 

Aan die verwoestende oorlog en aan de bezetting van toen geeft het Online Museum De Bilt vanaf 9 april dit jaar alle aandacht. Het kerkgebouw van de Hervormde gemeente van Westbroek is de eerste locatie waar de expositie wordt vormgegeven met 34 banners. Die laten zien hoe de kernen van De Bilt en de Vechtstreek door het oorlogsgeweld werden geraakt. Met behulp van qr-codes en op de eigen mobiele telefoon is een viertal power-point-presentaties met gesproken commentaar te bekijken en te beluisteren. Voor nog meer informatie zijn er qr-verbindingen met de website van het Online Museum.

Biltse kernen 
Deze expositie is bedoeld om alle Biltse kernen kennis laten maken met deze lokale geschiedenis. Na een verblijf in het kerkgebouw in Westbroek reist de expositie tot eind 2022 langs De Vierstee in Maartensdijk, de Centrumkerk in Bilthoven, de Groene Daan in Groenekan, het Dorpshuis van Hollandsche Rading en Museum Vredegoed in Tienhoven. De data en de openingstijden zullen via de lokale media bekend gemaakt worden.