Kinderburgemeester Feline kijkt uit naar haar eerste (en laatste) Koningsdag in functie.
Kinderburgemeester Feline kijkt uit naar haar eerste (en laatste) Koningsdag in functie. Foto: Michiel Wijnbergh

Kinderburgemeester, burgemeester en wethouders gaan weer los tijdens Koningsdag

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Na twee jaar corona mag Nederland eindelijk gezamenlijk Koningsdag vieren. Ook gemeente De Bilt viert weer Koningsdag. Met een strak tijdschema gaat het college van Burgemeester en Wethouders, samen met de kinderburgemeester, langs bij de diverse festiviteiten in de zes kernen.

Na drie jaar pakt het college van B&W de draad weer op. Burgemeester, kinderburgemeester en wethouders bezoeken graag weer de festiviteiten in de zes kernen. ‘Wij houden ons aan een heel strak tijdschema, maar wij zijn blij dat het weer kan en mag’, vertelt burgemeester Sjoerd Potters. ‘Iedere kern heeft haar eigen Oranjevereniging of Oranjecommissie met eigen festiviteiten en daar maken wij natuurlijk graag deel van uit.

Emotie
Potters is trots op Nederland, een land waar iedereen gewoon samen Koningsdag kan vieren. Potters: ‘Het roept bij mij ook een zekere emotie op. Na die twee jaar van coronacrisis is het echt geweldig dat wij Koningsdag weer zo kunnen vieren. En in het licht van de oorlog in Oekraïne realiseer je je wel hoe waardevol het is dat wij in vrijheid kunnen leven en dit feest met elkaar kunnen vieren’. Samen met kinderburgemeester Feline Lauret en de wethouders laat hij dan ook in elke kern zijn gezicht zien. Voor Feline is het haar eerste (en tevens laatste) Koningsdag in functie als kinderburgemeester. ‘Ik vind het heel bijzonder en een eer om hierbij aanwezig te mogen zijn’, vertelt Feline. ’Deze dag doe ik mee aan diverse festiviteiten, waaronder om 10.00 uur de opening van de kindervrijmarkt op het terrein rond Jagtlust en tijdens het oranjeconcours jureer ik de Friese tuigpaarden, gereden door dames. Verder ben ik nog aanwezig bij het Fiets Versieren’. Potters vult aan: ‘Zeker voor de jeugd en jongeren, die ook flink hebben geleden onder de coronacrisis, is het fijn dat er veel activiteiten zijn. Vanuit het ‘crisis- en herstelplan corona’ hebben wij samen met de maatschappelijke partners, sportverenigingen en gemeente veel activiteiten georganiseerd om samen weer actief te zijn. En Koningsdag is daar natuurlijk ook onderdeel van’.

Opening
Ook voor de burgemeester wordt het een drukke dag. ‘Om 9.00 uur ben ik aanwezig bij de officiële opening van Koningsdag’, vertelt hij. Na mijn toespraak bij Kapper Hans in Maartensdijk laten wij ballonnen op en gaan wij vervolgens naar mevr. Landwaart voor de Balkonscene. Daarna gaan wij direct door naar Groenekan voor het Ringsteken. Iedere Koningsdag draven hier de paarden door de straten. Mijn partner Tony en ik rijden hier mee in een tweespan’.

Vanuit Groenekan gaat de burgemeester naar het Dorpsplein in Hollandsche Rading. Hier opent hij Koningsdag en de kermis en kiest hij de leukste tekening uit die kinderen hebben gemaakt. Potters: ‘Met de kinderen tel ik af om de kermis te openen en wie weet maak ik een rondje over de kermis om iets uit te proberen’. Nog voor de lunch rijdt de burgemeester naar de meest westelijk gelegen kern van de gemeente, Westbroek. Op de Westbroekse Molenweg ontvangt het bestuur hem op het feestterrein en is hij aanwezig bij de Bingo.

Het ochtendprogramma is voorbij. Na de lunch bij Coen in Westbroek gaat de stoet weer door naar De Bilt en Bilthoven. Samen met Feline is de burgemeester bij de tuigpaarden aan de overkant van Jagtlust. Potters: ‘Ik ben gek op paarden, dus daar ga ik zeker een kijkje nemen. Na het Oranjeconcours ga ik nog naar het speelterrein voor Jagtlust, al met al wacht ons een drukke, maar zeker gezellige, dag. Nu het weer nog afwachten. Het college heeft er in ieder geval zin in. Ik hoop dat Koningsdag voor iedereen een feestelijke dag wordt’.

Ook dit jaar vindt de balkonscene plaats in Maartensdijk.
Spectaculaire show tijdens het Oranjeconcours trekt veel publiek..
!