Onthulling bouwbord Paviljoen Beerschoten.
Onthulling bouwbord Paviljoen Beerschoten. Foto: [foto Henk van de Bunt]

Verbouwing Paviljoen Beerschoten

Algemeen

Donderdagmiddag is het startsein gegeven voor de verbouwing van Paviljoen Beerschoten in De Bilt. Het bouwdoek werd onthuld door wethouder Anne Brommersma en Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Utrechts Landschap. 

Het historische pand, dat oorspronkelijk werd gebruikt als koetshuis, is aan een flinke onderhoudsbeurt toe. Ook de directe omgeving van het paviljoen wordt aangepakt. Met deze verbouwing en de diverse aanpassingen wordt een aantrekkelijk en eigentijds bezoekerscentrum met horeca gerealiseerd. Naar verwachting kunnen bezoekers vanaf voorjaar 2023 weer terecht in het vernieuwde bezoekerscentrum.

Paviljoen
Het paviljoen krijgt aan de buitenzijde een flinke opfrisbeurt. De binnenkant wordt verbouwd en opnieuw ingericht, waardoor er een nieuw bezoekerscentrum, geschikt voor diverse doeleinden, ontstaat. Ook de parkeerfaciliteiten voor auto’s en fietsen worden verbeterd. Utrechts Landschap stimuleert bezoekers met de fiets te komen. Vanaf het terras aan de achterzijde van het paviljoen kan de bezoeker straks met een kop koffie of thee genieten van de mooie beeldentuin van Jits Bakker. Aan de zijkant van het paviljoen wordt een natuurspeeltuin aangelegd.

Informatievoorziening
In verband met de verbouwing van Paviljoen Beerschoten is het informatiecentrum gesloten vanaf april tot voorjaar 2023. Utrechts Landschap blijft natuurlijk ook deze periode graag in contact met bezoekers. Daarom zal er vanaf juni regelmatig een mobiel bezoekerscentrum te vinden zijn bij het paviljoen. Voor openingstijden zie www.utrechtslandschap.nl/beerschoten.

Poort
Sinds 2014 is door Utrechts Landschap veel geïnvesteerd in de kwaliteit van landgoed Beerschoten in De Bilt. Diverse elementen van de historische parkaanleg zijn hersteld, wandelpaden zijn verbeterd en de akker floreert. Landgoed Beerschoten heeft haar grandeur teruggekregen als poort van de Stichtse Lustwarande. Met de verbouwing van het paviljoen en de directe omgeving is de ontwikkeling van het landgoed compleet. [HvdB]