Harold Oechies en Els Vriens organiseren samen de Preek van de Leek.
Harold Oechies en Els Vriens organiseren samen de Preek van de Leek.

Preek van de Leek in Centrumkerk

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zondag 24 april zijn belangstellenden weer van harte welkom bij de eerste Preek van de Leek in 2022 in de Centrumkerk in Bilthoven. Ditmaal is het thema ‘Verbinding via de Kracht van Muziek’, door Xavier Boot, geboren in Bilthoven. Zijn inspiratie haalt hij uit meditatie.

De grootste passie van Xavier Boot is de muziek. Naast zijn werk als concertpianist maakt Boot composities, speciaal voor elektronische muziek. Ook schreef hij muziek voor een documentaire over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, waar zijn oma vandaan komt. Tijdens de Preek speelt Boot piano en legt hij uit hoe hij, onder andere door meditatie, inspiratie krijgt voor zijn spel.

Serie
‘Na twee jaar zonder een Preek van de Leek, is het weer tijd voor een nieuwe serie van Preken’, vertelt Harold Oechies, dominee van de Centrumkerk. ‘Vanaf nu in samenwerking met de Onze Lieve Vrouwe kerk (OLV) in Bilthoven’. ‘De OLV wil als kerk meer naar buiten treden’, vult Els Vriens van de OLV haar collega aan. ‘Onze jongeren willen het graag wat groter aanpakken en zo speelden we met de gedachte om mensen als Karin Bloemen en Herman Finkers te proberen te bereiken. Onze samenwerking met de Centrumkerk is een eerste stap. Met de Preek van de Leek bereiken wij dezelfde mensen. De tweede Preek vindt plaats in mei, ook in de Centrumkerk. Aan het eind van het jaar organiseren wij nog twee Preken in de OLV. De gasten zijn dan: Ike Bekking en Vincent Cornelissen’.

Met de Preek van de Leek proberen de Centrumkerk en de OLV een ander publiek te bereiken dan dat van de zondagochtend. Tijdens de Preek vertelt een leek (gelovig of niet) over zijn of haar passie. Je hoeft immers geen dominee te zijn om te preken of een inspirerend verhaal te houden.

De eerste Preek vindt plaats op zondagmiddag 24 april, om 16.00 uur in de Centrumkerk aan de Julianalaan 42 in Bilthoven. Na afloop is iedereen welkom voor een hapje en een drankje. De toegang is vrij. Er vindt een collecte plaats voor Stichting Philomela. Deze stichting maakt het mogelijk dat ouderen en gehandicapten, die niet meer mobiel zijn, muziekoptredens kunnen bijwonen.