Hospice Demeter. (foto Wim Westland - tuinvrijwilliger)
Hospice Demeter. (foto Wim Westland - tuinvrijwilliger)

Leve het Hospice

Algemeen

door Henk van de Bunt

Juni 2022 bestaat Academisch Hospice Demeter 15 jaar. Het 15-jarig bestaan is niet de reden, maar wel een mooie aanleiding om ervaringen in het hospice te delen door de publicatie van een boek. Via de website van Hospice Demeter kan je nu al voor-intekenen op het boek, zodat je zeker bent van een exemplaar. De opbrengst gaat volledig naar het Hospice.

Het boek ter gelegenheid van het vijftienjarige bestaan van academisch hospice Demeter was er nooit gekomen, wanneer Roland Storimans, zorgvrijwilliger, zijn initiatief niet had doorgezet: ‘Het idee voor een boek ontstond na het overlijden van mijn moeder, Hanneke Storimans op 20 januari 2020 in het Academisch Hospice Demeter. Gebukt onder alle covid-contactbeperkingen leek het mij een mooi plan om zorgverleners en vrijwilligers elkaars verhalen te laten delen en op te schrijven, om zo verbinding met elkaar te houden. Dat is gelukt met de hulp van velen in het hospice’.

Vrijwilligers
‘Michiel Koning, hospitality-vrijwilliger, nam in 2020 het initiatief om vrijwilligers en verpleegkundigen uit te nodigen om anekdotes te schrijven, die in de Biltsche Courant werden gepubliceerd. Deze zijn ook in het boek opgenomen. Ben Simmes, zorgvrijwilliger, heeft met veel passie en toewijding patiënten, naasten, vrijwilligers en zorgverleners geïnterviewd. Nynke Thien maakte de prachtige en sprekende foto’s en Jan Rothuizen, beeldend kunstenaar en illustrator, heeft door zijn tekeningen hospice- en palliatieve zorg een gezicht gegeven’.

Citaat
‘Zo hadden we dat ook samen afgesproken, zodra de zorg ook in de nacht nodig zou zijn, houden wij dit met elkaar niet vol. We nemen deze beslissing, in overleg met de huisarts en met pijn in ons hart, maar wel met vertrouwen. Ik breng haar naar hospice Demeter. Adres Weltevreden in De Bilt, een veelzeggende naam in dit verband. We zijn beiden wat nerveus en stil. We nemen de afslag Weltevreden; zegt opeens de mevrouw van de Tom Tom; ‘Keer om, u bevindt zich op een doodlopende weg’. Mijn schoonmoeder barst in lachen uit. Dan passeren we aan de linkerkant de vuilstort van de gemeente; ‘Nou, dat is dan ook mooi, kunnen ze me hier direct naar toe brengen als het afgelopen is’. Het was een kanjer, mijn schoonmoeder. Ze heeft gelukkig, mede door de fantastische verzorging, nog twee goede maanden in Demeter doorgebracht. (Gokie, schoondochter patiënte)

Boek
Het gebonden boek bestaat uit 156 pagina’s, is full colour en er zijn prachtige foto’s in opgenomen. ‘Leve het hospice’ is interessant voor een algemeen, breed publiek, voor patiënten en hun naasten, voor professionals, zorgverleners en voor iedereen die belangstelling heeft in ‘het leven’ in een hospice. Voor vragen of opmerkingen kan gemaild worden naar verteljeverhaal@hospicedemeter.nl.