De Bilt is 7 mei welkom in Coesfeld.
De Bilt is 7 mei welkom in Coesfeld.

Vrijheidsdag Slotpark Coesfeld 7 mei

Algemeen

Stedenband opnieuw actueel 

De ruim veertigjarige en hechte stedenband tussen De Bilt en Coesfeld wordt op 7 mei stevig aangehaald. Het prachtige Slotpark in Coesfeld wordt dan het toneel van een ‘Vrijheidsdag’, met momenten van serieuze herdenking, sportieve ontmoeting en culturele uitwisseling. Eigenlijk hadden de twee partnersteden twee jaar geleden al de kostbare vrijheid willen vieren die we toen al 75 jaar lang hadden genoten, maar Corona gooide roet in het eten. 

Op 7 mei dit jaar pakken De Bilt en Coesfeld de draad van de jumelage weer op met een miniconferentie in de late ochtend over het thema ‘Wat betekent vrijheid vandaag.’ Een gedachtewisseling die extra actueel en van belang is door de oorlog in de Oekraïne. De inleiding wordt verzorgd door hoogleraar Jacco Pekelder van het universitaire Centrum voor Nederland Studies in Münster. 

’s-Middags is iedereen welkom bij een sportief en muzikaal programma, waaraan ook Oekraïners medewerking verlenen. Vanuit De Bilt vertrekt ’s ochtends op tijd een grote, vrijwel volgeboekte bus, en een aantal deelnemers reist ook met eigen vervoer in groepen naar Coesfeld. Burgemeester Eliza Diekmann van Coesfeld heeft de Biltse burgers en het gemeentebestuur van De Bilt van harte uitgenodigd voor deze Vrijheidsdag. 

Nu de oorlog in de Oekraïne genadeloos en pijnlijk duidelijk maakt dat de vrijheid van vandaag morgen zomaar op het spel kan komen te staan, zien wij des te meer reden om ons te herinneren, waarom de stedenband destijds in het leven is geroepen. Om burgers van landen, die eerder met elkaar in oorlog waren, met elkaar in contact te brengen, om samen alert te zijn op nieuwe bedreigingen van de vrijheid, om elkaar over de grenzen heen de hand te reiken en blijvende vriendschapsbanden te smeden. 

Daar werken we vanuit de samenleving in De Bilt en Coesfeld volop aan. Het jumelagebestuur van De Bilt is er trots op dat onlangs de hoogste klas van de Patioschool goed voorbereid een werkweek in Coesfeld heeft doorgebracht. Een groep leerlingen van het Nieuwe Lyceum bezocht deze zelfde maand samen met Coesfeldse leerlingen de stad Münster en de gedenkplaatsen van 400 jaar Vrede van Münster. In juni onthullen we een door Coesfeld geschonken kunstwerk achter, en een bloemperk vóór het gemeentehuis, erg fraai ingericht door Groei & Bloei. En we verwachten dat de geplande kennisuitwisseling over een Energie Neutrale Toekomst eveneens waardevol zal zijn.

Laten we na twee jaar coronastilte weer met plezier en enthousiasme invulling geven aan de vriendschapsband met Coesfeld. U bent op 7 mei van harte welkom in het Slotpark in Coesfeld. Zie voor het programma: www.jumelage-debilt-coesfeld.nl. Neem iets leuks of lekkers mee om uit te delen en meld dat bij debilt@coesfeld.de. (Tine Rigter - Voorzitter Jumelage De Bilt Coesfeld)