Feest op het plein voor het Dorpshuis tijdens de Koningsdag van 2019.
Feest op het plein voor het Dorpshuis tijdens de Koningsdag van 2019.

Oranjevereniging Hollandsche Rading gaat als een speer

Algemeen

door Rob Klaassen

Het is een groot genoegen om contact te hebben met de voorzitter van de Oranjevereniging Hollandsche Rading, Michiel Akkerman. Iemand die overloopt van energie en enthousiasme.

Op de vraag aan Michiel hoe de Oranjevereniging Hollandsche Rading de afgelopen 2 jaar is doorgekomen is z’n antwoord: ‘prima’. ‘We hebben als Oranjevereniging van alles kunnen doen in de afgelopen tijd. We zijn een officiële vereniging met bijbehorende vergunningen en verzekeringen. Ook zijn we in de afgelopen tijd in staat geweest om allerlei spullen zelf aan te schaffen. Zo hoeven we vanaf nu vrijwel niets meer te huren en kunnen we daardoor veel geld besparen. Zo hebben we recent een enorme tent van 10x20 meter aangeschaft en hebben inmiddels zowel een professionele bier- als muziekinstallatie. Zaken we die voor een habbekrats op de kop hebben kunnen tikken en die we zelf in onze vrije tijd hebben opgeknapt en verder verfijnd. Dat kan allemaal omdat we veel handige en kundige mensen zowel in ons bestuur als in onze omgeving kennen. Dit alles is mede mogelijk geworden door een nauwe samenwerking met zowel de tennisvereniging, de Bosbergschool en de bewonersvereniging Samen voor Hollandsche Rading. We hechten er wel aan, dat ondanks al deze professioneel klinkende zaken, we nog steeds het kneuterige, dorpse karakter willen blijven behouden. Juist die sfeer is belangrijk. Het is niet voor niets dat er ieder jaar mensen uit zowel Maartensdijks als Loosdrecht juist om die sfeer naar ons feest toekomen’ .

Meer dan
‘We zijn ook meer dan alleen een Oranjevereniging. We organiseren als het maar enigszins wil vriezen, een ijsbaan voor de jeugd op het pleintje inclusief een goed gefrequenteerde Koek en Zopie, we zorgen voor de Dorpskerstboom, de Burendag en een ‘meet en greet’- jaarwisseling. De vele spullen die we nu als Oranjevereniging hebben, staan dan ook ter beschikking voor andere activiteiten in het dorp, dus zowel de tennisvereniging als de school kunnen een beroep doen op deze faciliteiten’

Vrijwilligers
‘Het loopt echt goed met onze vereniging. Twee nieuwe inwoners hebben zich inmiddels al aangemeld en we vertrouwen erop dat op de Koningsdag zelf de vrijwilligers zullen toestromen om ons een handje met van alles te komen helpen. Dus patatbakkers, suikerspindraaiers, biertappers, iedereen kan die dag voluit aan de slag. Want zonder al die vrijwilligers zijn we nergens. Het is voor en door onze eigen inwoners’ .

Kanttekening
‘Het is wel jammer, dat wij als Oranjevereniging Hollandsche Rading geen cent subsidie van de gemeente De Bilt krijgen. De Bilt zelf krijgt een subsidie van maar liefst €6.500. Zo’n verschil in behandeling kan toch eigenlijk niet. Wij moeten in Hollandsche Rading door sponsoring, een collecte in het dorp, contributies en de opbrengsten van de Koningsdag zelf wat geld bij elkaar zien te krijgen. Dit lijkt op meten met twee maten. We zouden dan ook graag zien dat er wat subsidiegeld van de gemeente onze kant op komt om hiervoor nog iets extra’s voor ons dorp te kunnen doen. Maar ondanks dat gaan we een prachtige dag tegemoet. We vertrouwen erop dat het weer wat meewerkt. We hebben er in ieder geval erg veel zin in’.

!