De omslag van het boek.
De omslag van het boek.

Klaas Kruik hield 300 jaar geleden het klimaat al in de gaten

Algemeen

De urgentie om ons tegen de gevolgen van weer en klimaat te beschermen was er 300 jaar geleden ook al. Dat blijkt uit Weerspiegeld van Harry Geurts. Het boek bevat een overzicht van de Nederlandse meteorologie van Nicolaus Cruquius tot aan de allerlaatste klimaatrapporten. Zijn boek werd 17 maart gepresenteerd op het KNMI.

Met het doen van weerwaarnemingen liep Nederland wereldwijd voorop. Cruquius, in het Nederlands Klaas Kruik, begon in 1705 in Delft drie keer per dag zijn waarnemingen te noteren. Harry Geurts, vele jaren de persvoorlichter van het KNMI, geeft in dit nieuwe boek de geschiedenis van het Nederlandse klimaatonderzoek weer. Daarnaast verheldert hij een groot aantal alledaagse weerverschijnselen; zoals het neerdalen van Saharazand.

Nog nooit wisten we zoveel over het weer als tegenwoordig. Via een eindeloze hoeveelheid weerapps kunnen we zo ongeveer van minuut tot minuut het weer nagaan én voorspellen, voor elke plek op aarde. Maar snáppen we het weer ook? We weten allemaal dat het bij glad weer vooral oppassen is op bruggen en viaducten en bij op- en afritten, maar waarom eigenlijk? En wanneer mag een serie hete dagen een hittegolf heten? Hoe komen de metingen van het KNMI eigenlijk tot stand? Wat is een orkaan of cycloon precies? Harry Geurts (1952) is van jongs af aan geboeid door het weer. Op de middelbare school won hij al een prijs met het idee om net als schoolprestaties ook het weer een rapportcijfer te geven en in dit boek legt hij uit hoe dat weer-rapportcijfer tot stand komt.

Jarenlang was Harry als persvoorlichter van het KNMI een spil in het web van alles en iedereen die met weer te maken heeft. Zo groeide hij uit tot een unieke bruggenbouwer tussen de meteorologie en de gewone weer-geïnteresseerde. Harry is een schitterende kerel met een vlotte pen. Weinigen beheersen zo de kunst om moeilijke dingen uit te leggen op een heldere manier. Het boek is volledig in kleur geïllustreerd met weerkunst uit de collectie van het Rijksmuseum en in de reguliere boekhandel verkrijgbaar. (Dingeman van Wijnen)

Lezersactie
Van het boek ‘Weerspiegeld’ is voor lezers van De Vierklank een aantal exemplaren beschikbaar. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Weerspiegeld. De exemplaren worden onder de inzenders verloot, iedereen krijgt bericht.