Het orkest in vroegere tijden.
Het orkest in vroegere tijden.

Alsnog jubileum Brandweerorkest

Algemeen

Het Nederlands Brandweerorkest (NBO) is op 3 december 1926 opgericht. In de loop der jaren is het (uit-)gegroeid tot een veelzijdige en complete vereniging. Het NBO bestaat uit een harmonieorkest dat optreedt tijdens concerten, shows en mars-optredens. De drumband is onmisbaar bij straatoptredens en verzorgt bij concerten het slagwerk of een losstaande act. Daarnaast is er een startersorkest, muziekpietenband en een Dickensband. 

Sinds 3 december 2021 bestaat het Nederlands Brandweerorkest (Brandweerharmonie) dus alweer 95 jaar. Een uitgebreid jubileumprogramma stond in de steigers, maar helaas gooide corona ook hier roet in het eten. Uiteindelijk is er voor gekozen om twee super leuke evenementen door te laten gaan. 

Maestro
Op zondag 22 mei is er de ‘Eerste Bilthovense Maestro’; naar het zich nu laat aanzien op het geheel vernieuwede Vinkenplein in Bilthoven. 8 Maestro’s gaan strijden om deze mooie titel. Na een workshop van dirigent Lucienne de Valk en met prettig in het gehoor liggende muziek moeten de kandidaten toch een eind kunnen komen. Een vakkundige jury beslist welke 2 ‘besten’ naar de finale gaan en wie zich daarna de ‘Eerste Bilhovense Maestro mag noemen. 

Muziek
Op zaterdag 1 oktober in het H.F Witte centrum in De Bilt gaat het nieuwe muziek & film- project in première.95 jaar verhalen uit de Biltse brandweer-muziek-geschiedenis. Ondersteund door theatermaker Bart van Gerwen en dirigent Lucienne de Valk stellen de leden van het Brandweerorkest het hele project samen. Oude foto’s en bewegende beelden uit de archieven van het orkest en de brandweer worden voorzien van bijpassende muziek en op deze manier wordt het verhaal van 95 jaar Brandweerorkest verteld. 

Deelname
Saamhorigheid, liefde, vriendschappen voor het leven en gaan voor een mooie toekomst passen zowel bij de brandweer als bij het orkest.

Voor wat betreft de Maestro’s zijn nieuwe kandidaten nog welkom; mogelijk zijn er nog markante persoonlijkheden in deze gemeente die ook mee zouden willen doen? Mail voor aanmelden en workshopdata naar maestro@brandweerorkest.com. (Helen van der Vliet)