Judith Stoker (tijdelijk secretaris IVN De Bilt en educatiemedewerker De Boswerf) met levende natuur in haar hand.
Judith Stoker (tijdelijk secretaris IVN De Bilt en educatiemedewerker De Boswerf) met levende natuur in haar hand.

IVN De Bilt zoekt dringend nieuwe bestuursleden

Algemeen

door Rob Klaassen

Het IVN is een landelijke vrijwilligersorganisatie met ruim 170 plaatselijke afdelingen. Afdeling De Bilt e.o. bestaat sinds 1968 en telt rond 100 leden. Er worden op tal van terreinen diverse activiteiten ontwikkeld, maar tegelijkertijd kampt de afdeling met een tekort aan vrijwilligers die bestuurstaken op zich willen nemen. Zo wordt er op korte termijn naarstig gezocht naar een voorzitter en een secretaris. 

Judith Stoker is bestuurslid van het IVN De Bilt. Ze ondersteunt op dit moment tijdelijk het secretariaat, beheert de website en valt zo nodig in als natuurgids. Daarnaast is zij als educatiemedewerker beroepsmatig verbonden aan De Boswerf in Zeist. Judith: ‘Het basisprincipe van IVN (Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid) is, dat als je met de natuur daadwerkelijk mensen weet te raken, ze dan beter voor die natuur gaan zorgen, ze tegelijkertijd gezonder en gelukkiger worden en zich dan bovendien ook duurzamer gaan gedragen. Kennisoverdracht alleen is echter niet genoeg, ons doel is om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, de natuur te laten ontdekken en te beleven. Wanneer je de natuur proeft, ruikt, voelt en ondergaat, blijft de natuurervaring sterker hangen: dat is onze visie als IVN op educatie’. 

Zien, inzien en ontzien
‘We merken dat sinds de coronacrisis mensen veel meer belangstelling voor de natuur hebben. Ons ledenbestand is het laatste jaar maar liefst met 20% toegenomen. We hebben genoeg actieve leden die zich vol overgave storten op allerlei, vooral educatieve, taken, zoals het organiseren van specifieke natuurwandelingen (paddenstoelen, zomeravondwandelingen e.d.), kinderactiviteiten, voorlichting op scholen e.d. Andere leden doen specifiek onderzoek zoals bv. naar boommarters, zwarte spechten of diverse roofvogels. Daarnaast zetten we ons in voor het behoud van de natuur. Zo spreken we met enige regelmaat bij de gemeenteraad in als het gaat om plannen die een aantasting voor de natuur kunnen betekenen, waarbij we vaak samenwerken met andere natuurorganisaties. Zo hebben we ons onlangs met o.a. het Utrechts Landschap, de Vogelwacht Utrecht en de Dassenwerkgroep nog uitgesproken tegen de bouwplannen op het voormalige Hessingterrein, voor het deel van het plan dat in het Nationaal Natuur Netwerk (NNN) was gesitueerd. Hier ligt een belangrijke ecologische verbinding tussen het Vechtplassengebied en het Kromme Rijngebied. De voorgestelde bouwplannen zouden hier een sterk negatief effect op hebben. Dit betreft niet alleen de bouw zelf, maar ook de verstoring ervan naar de omgeving, zoals door geluid, licht, etc. Gelukkig zijn die plannen door de Biltse gemeenteraad uiteindelijk niet goedgekeurd. Kortom, er worden door onze vrijwilligers/leden op heel veel verschillende terreinen activiteiten ontwikkeld’.

Bestuurlijke nood
Judith: ‘We zitten nu met een tekort aan bestuursleden. De voorzitter is verhuisd en ook de functie van secretaris is vacant. Ik vul die functie dus nu tijdelijk in. Niet ideaal, omdat ik al sinds lange tijd niet meer in deze buurt woon. Maar ja, iemand moet het doen. Wat we nu bij IVN De Bilt e.o. in bestuurlijke zin meemaken is ook bepaald niet uniek. Het is een landelijk probleem. Zowel bij sportclubs, milieuclubs als schoolbesturen e.d. zie je eenzelfde trend; een tekort aan mensen die bestuurlijke en organisatorische taken op zich willen nemen. Voor diverse kortdurende uitvoerende taken zijn er voldoende vrijwilligers te vinden. Maar voor taken waarvoor min of meer een langdurige verbintenis moet worden aangegaan zijn er heel moeilijk mensen te vinden. Dit terwijl bestuurlijke taken in een goed functionerend bestuur gewoon erg leuk zijn om te doen. Ondanks het feit dat sinds de coronacrisis ons ledenbestand dus met 20% is gestegen, kunnen we helaas, ook onder deze nieuwe leden, geen bestuursleden vinden’.

Oproep
‘We roepen daarom mensen op die belangstelling hebben om zich voor de natuur in te zetten om zich via mij aan te melden voor een bestuursfunctie bij IVN De Bilt e.o. Ons bestuur bestaat bepaald niet uit duffe oude grijze muizen. Integendeel. Wij zijn een energiek, dynamisch bestuur en dat willen we graag zo houden’. Meer informatie en vacatures zijn te vinden op www.ivndebilt.nl. Voor reacties en vragen kun je terecht bij Judith Stoker of Jaap Milius via secretariaat@ivndebilt.nl.

Een van de vele activiteiten van het IVN: ‘sporen naar insecten’.