Jabine Siekman, cello, en Ellyne Wieringa aan de vleugel.
Jabine Siekman, cello, en Ellyne Wieringa aan de vleugel.

Koffieconcert

Algemeen

Zondag waren 2 jeugdige Nederlandse musici te gast in de goed bezette muziekkamer van Huize Gaudeamus in Bilthoven: Jabine Siekman (cello) en Ellyne Wieringa (piano) speelden een afwisselend programma met veel Spaanse invloeden. De dames zijn ook op de grote binnen- en buitenlandse podia regelmatig te horen. Afwisselend gaven Jabine en Ellyne een duidelijke uitleg over het werk dat zij gingen spelen.

Zij begonnen met een compositie van de Spaanse Gaspar Cassadó. In hun uitvoering lieten Jabine en Ellyne de Spaanse dynamiek heel goed doorklinken. Jabine speelde vervolgens een bewerking van de Cello Suites van J.S. Bach door de Catalaanse Pablo Casals. Ook nu was de Spaanse invloed merkbaar. Dit werd opgevolgd door een Catalaans kerstlied, de Cant del Ocells. Ellyne speelde een werk van de Catalaanse Jordi Maso op de vleugel.

De dames vertolkten samen een compositie van de Catalaanse Enrique Granados en vervolgden hun optreden met de Sonate nr. 5 in b van Julius Röntgen. Röntgen was een goede bekende in dit huis en speelde er samen met Pablo Casals. Het stuk van Röntgen werd opgevolgd door een arrangement van Pablo Casals van het Jesu meine Freude van J.S. Bach. Jabine en Ellyne sloten het concert af met een compositie van de Boheemse cellist David Popper, Vito-Spanish Dance. Een werk met een tot bewegen uitnodigend hoog ritme. Na afloop bedankte het publiek hen met een ovationeel applaus. (Frans Poot)