Logo vierklank.nl
Kinderburgemeester Feline en burgemeester Sjoerd Potters werken veel samen aan duurzaamheid.
Kinderburgemeester Feline en burgemeester Sjoerd Potters werken veel samen aan duurzaamheid. (Foto: )

Burgemeester en kinderburgemeester over duurzaamheid in De Bilt

In 2030 moeten gemeenten in Nederland voldoen aan velerlei eisen op het gebied van duurzaamheid. Gemeente De Bilt richt haar pijlen onder andere op gebruik van duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte en een forse verlaging van CO2-uitstoot. Om deze doelen te bereiken werken diverse organisaties samen binnen onze gemeente.

door Walter Eijndhoven

De Bilt gaat niet alleen voor duurzame energiebronnen, maar ook voor een schoner milieu. ‘Duurzaamheid en een schoon milieu is heel belangrijk’, vertelt kinderburgemeester Feline Lauret uit De Bilt. ‘Daarom roep ik alle leerlingen op mee te doen met de Zwerfafval Challenge. Vrijdag 18 maart bezocht ik mijn oude basisschool Het Zonnewiel met de oproep zoveel mogelijk afval te verzamelen, zodat het schoner wordt op straat’. Burgemeester Potters is trots op de kinderburgemeester. ‘Veel jongeren maken zich zorgen over de leefbaarheid op aarde’, vertelt hij.’ De Zwerfafval Challenge is een project van Feline en ik hoop dat dit een jaarlijks terugkomend project wordt, ook namens opvolgers van Feline. Het valt mij op dat onze jeugd en jongeren vaak la goede ideeën hebben over bepaalde zaken anders zouden kunnen. Een goede ontwikkeling, want de jeugd heeft immers de toekomst’.

Douche
Feline richt zich niet alleen tot haar leeftijdgenoten, maar spreekt ook volwassenen aan op hun gedrag. Feline: ‘Als iedereen nu z’n steentje bijdraagt redt onze aarde het wel, maar daar moeten wij wel wat voor laten. Bij mij thuis zetten wij de thermostaat op 15 graden. Soms is het wel fris, maar dan doe ik gewoon een extra trui aan. Nog een belangrijke tip: korter douchen. Als je vijf minuten wil douchen, kun je een stopwatch op vijf minuten zetten, zodat je niet langer onder die warme douche blijft staan’.

Met de gemeente zet Potters zich in voor en duurzamere maatschappij. ‘De gemeente kan het niet alleen’, vertelt hij. ‘Daarvoor hebben wij medewerking nodig vanuit de bevolking. Gelukkig leeft duurzaamheid steeds meer onder inwoners en ontplooien zij eigen initiatieven. Diverse organisaties roepen inwoners en bedrijven op duurzaam om te gaan met de aarde. Om enkele organisaties te noemen: Duurzaam De Bilt, BENG!, Biltsheerlijk, De Werkgroep Fairtrade, De Wereldwinkel, Samen voor De Bilt, Plog it Up en twee werkgroepen Biodiversiteit en Circulaire Economie’.

Plastic
Kinderburgemeester Feline schreef enige tijd geleden ondernemers binnen alle zes kernen aan om minder inpakpapier en plastic te gebruiken. Feline: ‘Op dit gebied is nog veel te doen. Veel producten als melk en yoghurt worden verkocht in plastic flessen. Veel beter is het als iedere consument zijn eigen fles meeneemt en deze laat vullen bij de supermarkt of een plaatselijke winkel. En waarom moet iedere worst of vis verpakt worden in plastic? Ook deze kun je verpakkingsvrij meenemen naar huis. Op deze manier komt veel minder plastic terecht in de natuur. Wat wel jammer is dat vleesvervangers, voor wie vegan of vegetarisch eet, alleen nog maar in plastic worden aangeboden. Het zou mooi zijn als dat ook anders kan’.

‘Als gemeente proberen wij natuurlijk het goede voorbeeld te geven’, vult Potters aan. ‘Wij hebben vorig jaar het langste zonnefietspad ter wereld geopend. Dit 350 meter lange fietspad wekt energie op als je erover heen fietst. De parkeerplaatsen bij het gemeentehuis zijn onlangs voorzien van waterdoorlatende tegels, het brandweerkorps is van het gas en wij doen mee om zo weinig mogelijk gas te gebruiken uit Rusland. Gezien de oorlog in Oekraïne zien wij steeds meer de urgentie niet afhankelijk te zijn van derden’.

TikTok
Binnenkort heeft gemeente De Bilt haar eigen TikTok-account. Via deze weg probeert zij jongeren te bereiken zich meer te verdiepen in de problematiek waarmee de maatschappij worstelt. ‘Veel jongeren maken geen gebruik meer van Facebook, maar wel van TikTok en Snapchat. Samen met de gemeente maak ik filmpjes en zet deze op TikTok. Dit zijn altijd positieve filmpjes. Binnenkort komt de eerste uit’. ‘Wij hopen meer jongeren te betrekken bij politieke besluitvorming’, vult Potters aan. ‘Jongeren zijn erg geïnteresseerd in politiek en hebben hun eigen ideeën hoe de maatschappij in te richten. Daarvan moeten wij gebruik maken’.

Middels deze activiteiten hoopt De Bilt in 2030 te voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van 2015. Deze (17) doelen zijn: geen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie, eerlijk werk en economische groei, industrie/ innovatie/ infrastructuur, vermindering ongelijkheid, duurzame steden en gemeenschappen, verantwoorde consumptie en productie, klimaatactie, leven in het water, leven op het land, vrede/ justitie/ sterke publieke diensten en partnerschap om doelstellingen te bereiken. Gemeente De Bilt staat aan de lat voor alle ontwikkelingsdoelstellingen en dit is een continu proces. Via allerlei projecten besteedt zij aandacht aan deze doelstellingen.

Meer berichten