Afbeelding

Eerste wolf in gemeente De Bilt

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Voor het eerst sinds 1770 staan beelden van een wolf op een video, ergens in het gebied tussen Maartensdijk en Hollandsche Rading. In Den Dolder en Amersfoort werd ook een wolf waargenomen. Het is nog niet zeker of dit hetzelfde dier was.

Volgens een persbericht van de Provincie Utrecht kwamen op het wolvenmeldpunt afgelopen dagen diverse waarnemingen binnen uit de provincie Utrecht. Dit betrof onder andere drie onzekere meldingen op vrijdag 1 en zaterdag 2 april tussen Zeist en Doorn, één onzekere melding op maandag vier april ten oosten van Leusden, op woensdag 6 april in Amersfoort en diverse meldingen op de Utrechtse heuvelrug tussen Hilversum, Bilthoven en Soest. Niet zeker is of dit steeds hetzelfde dier is.

Ree
Volgens het persbericht is het niet de eerste keer dat een wolf werd waargenomen in de provincie. Vier jaar geleden liep een wolf van Bennekom via Veenendaal naar Bunschoten- Spakenburg en verdween hij in de buurt van Putten uit zicht. Een andere wolf, met de naam August trok hoogstwaarschijnlijk door de provincie Utrecht, maar is toen niet gesignaleerd. En nu dan één binnen de gemeentegrenzen van De Bilt. Via videobeelden kon het dier, zich tegoed doend aan een ree, worden geïdentificeerd als wolf. Volgens de website van Wolven in Nederland ( www.wolveninnederland.nl) bezocht de eerste wolf in maart 2015 vier dagen lang het noorden van Nederland. Pas in het najaar van 2016 werd de tweede wolf in Beuningen in Twente gezien. Nog een jaar later bezocht de ene na de andere wolf ons land. Allemaal jonge dieren op zoek naar een eigen territorium en partner. In 2018 vinden wolvenkenners het eerste wolventerritorium van Nederland, in het noordelijk gebied van de Veluwe, nabij Epe. De jaren daarop worden hier ieder jaar wolvenpups geboren.

Wolventerritoria
Inmiddels zijn er, naast dit wolvenpaar, nog vier wolventerritoria in Nederland: tussen Eindhoven en Weert, op de zuidwestelijke Veluwe nabij Planken-Wambuis, op de Midden-Veluwe en in Drenthe. De verwachting is dat komende jaren meer wolven zich in Nederland zullen vestigen, naast zwervende wolven.

‘Wolven in Nederland’ probeert meer draagvlak voor de wolf te creëren in Nederland. Dat doen zij onder andere door mythes en sprookjes van waarheid te onderscheiden en het geven van voorlichting aan boeren hoe zij hun veestapel kunnen beschermen, met als doel dat de wolf welkom is in de Nederlandse natuur en in de harten van Nederlandse burgers. Om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van wolven in Nederland, vraagt het team van ‘Wolven in Nederland’ waarnemingen van wolven zo snel mogelijk door te geven, Het zou erg mooi zijn als het lukt een foto van het dier te maken en de juiste locatie door te geven via een placemark in Google Earth.

Wennen
Volgens de website van Natuurmonumenten moeten wandelaars in de natuur weer wennen aan de aanwezigheid van een groot roofdier in ons midden. Is de wolf echt zo gevaarlijk als de sprookjes ons doen geloven? De werkelijkheid geeft een ander beeld. De wolf is een groot roofdier, maar is schuw en gaat mensen het liefst uit de weg. Toch kruisen onze paden soms die van een wolf. Voor de één eng, voor de ander een geweldige ontmoeting. De website van Natuurmonumenten geeft diverse tips, mocht je het geluk hebben een wolf tegen te komen: neem langzaam afstand en loop hem niet achterna, heb je een hond bij je? Houd hem aan de lijn en als de wolf te dichtbij komt, spreek luid en maak gebaren en als laatste: voer de wolf niet. Maar bovenal: een ontmoeting met een wolf is zeldzaam, dus geniet vooral van de ontmoeting.

Meer informatie over wolven in Nederland is te vinden op de volgende websites: www.wolveninnederland.nl, www.bij12.nl, www.utrechtslandschap.nl en www.zoogdiervereniging.nl