Kapper Hans aan het werk in zijn paleisje
Kapper Hans aan het werk in zijn paleisje

Kapper Hans is een eretitel

Algemeen

door Henk van de Bunt

Maandag 11 april is het precies 50 jaar geleden dat ‘kapper’ Hans Stevens zich als (heren) kapper in Maartensdijk vestigde. Vijf jaar eerder had de alom bekende Maartensdijkse Dorpsbarbier zijn kappersschaar al ter hand genomen in zijn woonplaats Soesterberg.

Aan de hand van artikelen van (oud-)collega’s Koos Kolenbrander (van 19 februari 1991) en Kees Diepeveen (van 24 mei 2017) gaan we terug in het 55-jarige kappersbestaan van de 74-jarige kapperszoon ‘kapper Hans’: één van Maartensdijks bekendste personen, door iedereen zo genoemd. Die naam ‘kapper Hans’ is ontstaan op de Judovereniging, door Hans samen met de Westbroekse dorpsarts Martin Smit opgericht, waar Hans vroeger les gaf samen met José Lam. De kinderen in de groep van juf José gingen ‘kapper Hans’ zeggen; iets wat Hans een eretitel vindt.

1948
In de kraamkliniek het Ooievaartje te Utrecht wordt op 19 februari 1948 Hans Stevens geboren; één van meerdere historische gebeurtenissen waarvan de betekenis aan Maartensdijk niet voorbij is gegaan. Het kappersvak zit in de familie, Hans zijn vader is het in Soesterberg, vijf ooms en de broer van Hans (Piet); het zijn allemaal kappers.

Judo
Op achtjarige leeftijd gaat Hans in Soesterberg op judo-les. Een aantal jaren daarna stroomt hij door naar de school van Anton Geesink in Utrecht. Om op zestienjarige leeftijd een ‘sport’-bromfiets te kunnen kopen gaat Hans in het weekend ijs venten. Hij haalt daartoe ’s ochtends vroeg in Zeist een ijscokar op welke hij uitvent tot de bodem.

Hans vertelt het vervolg: ’Op 17-jarige leeftijd ben ik begonnen in de kapperszaak van mijn vader in Soesterberg, nadat ik de MULO en daarna de Kappersvakschool in Utrecht had doorlopen. Al snel kwam ik samen met mijn broer als kapper op de toenmalige vliegbasis Soesterberg te werken voor de Amerikaanse luchtmacht. Dat waren mooie jaren, maar ook beklemmend wegens de oorlog in Vietnam en de verhalen, die de militairen daarover vertelden. Deze periode duurde van 1968 tot 1975. Inmiddels had mijn vader de kapsalon in Soesterberg in de ochtend gesloten en was in 1972 in Maartensdijk in de ochtenduren een heren- en dameskapsalon gestart in een houten directiekeet aan de Sperwerlaan. In de middaguren ging ik mijn vader helpen. In de ochtend knipte ik nog op de vliegbasis. De koers van de dollar was toen rond de fl. 3,70. Ik verdiende aan een Amerikaan bijna driemaal zoveel als aan een landgenoot. Dat liet ik niet zomaar schieten’. 

Winkelcentrum Marijkehof
Hans vervolgt: ‘Uiteindelijk heb ik in 1975 de kapsalon in Maartensdijk overgenomen van mijn vader, die zijn salon in Soesterberg weer geheel opende. Inmiddels was ook Els Slembrouck in de zaak gekomen. Toen winkelcentrum Marijkehof tot stand kwam en ook ik daar mijn stek gevonden had, gaf Els te kennen voor zichzelf te willen beginnen. Zij heeft toen de dameskapsalon overgenomen en daarvoor ruimte van mij gehuurd en ruimte van fotohandel Schaafsma overgenomen. Inmiddels zit ik al jaren tot volle tevredenheid in mijn ‘paleisje’ aan het Maertensplein. Uiteindelijk is dit mijn vijfde locatie in Maartensdijk. En dat zal het ook wel blijven’.

Sport
Sportbeoefening is zijn grote passie. Hij heeft vele malen de Vierdaagse van Nijmegen gelopen en een aantal marathons staan op zijn naam. Hij organiseerde (en gaf) judo-lessen aan de Maartensdijkse jeugd en zorgt ervoor dat Sint Nikolaas jaarlijks op passende wijze in Maartensdijk wordt verwelkomd. Ook een grote interesse van hem is de historie. Tijdens vakanties mijdt hij de toeristische centra en is meer in de achterafstraatjes te vinden, zich vergapend aan oude gebouwen en de gezelligheid onder de oorspronkelijke bevolking. In Maartensdijk dook hij al snel in de historie van het dorp en de omgeving. Jarenlang bouwde hij een uitgebreide foto-collectie op over ‘Hoe het vroeger was’ en zijn enthousiasme hierover sloeg over op anderen - o.a. Anne Doedens en Koos Kolenbrander - , zodat de resultaten van zijn speurtochten naar Oud Maartensdijk snel bekend raakten en belicht werden in de vorm van fotoboeken en krantenartikelen.

Vertrouwelijkheid
De maatschappelijke betrokkenheid van Hans Stevens is opvallend. Hij zit stevig geworteld in de Maartensdijkse samenleving. Hans heeft daar een duidelijke verklaring voor: ‘Er wordt veel gepraat in de zaak. Dan hoor je van alles. Omdat je als kapper de mensen letterlijk kort op de huid zit vertellen ze je soms heel persoonlijke dingen, die ze even kwijt moeten. Niet alleen vrolijke en leuke dingen maar ook verdriet en ellende. Men weet dat dat bij mij vertrouwd is en dat daarvan niets buiten deze muren komt’.

Kapper Hans Stevens organiseert op vrijdag 8 april een ‘ouderwetse borrelavond’, waardoor hij hoopt nog (veel) oudgedienden van vroeger te bereiken.