Enkele leden van de Wijkraad.
Enkele leden van de Wijkraad.

Wijkraad De Leijen beloont burgerparticipatie

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op de jaarlijkse bewonersavond van Wijkraad De Leijen in Buro Lou aan de Leijenseweg op maandagavond 11 april vanaf 20.00 uur worden bewonersinitiatieven beloond met prijzen. Het gaat om samenwerking tussen buurtbewoners, Wijkraad en de Gemeente. Daarvoor zijn projecten genomineerd die in het afgelopen jaar tot een mooi resultaat hebben geleid. 

Genomineerd zijn het buurtfeest Eikvaren, speeltuininitiatieven Bongerdbuurt en Lindelaan, biodiversiteit en groenadoptie aan de Berlagelaan en verbetering fietsveiligheid Berlagelaan (oostzijde). De aanwezige inwoners van de Leijen worden uitgenodigd om ook zelf projecten te noemen en een stem uit te brengen op de beste projecten. 

Wethouder
Na de opening van de vergadering komt wethouder Dolf Smolenaers aan het woord over activiteiten van de gemeente die voor bewoners van De Leijen van belang zijn. Wijkraadvoorzitter Ebbe Rost van Tonningen licht toe: ‘Daarbij kan worden gedacht aan woningbouw, de omgevingsvisie en verkeersvraagstukken. Na de bijdrage van de wethouder kunnen aanwezige burgers vragen stellen of opmerkingen maken over gemeentelijke plannen of knelpunten’.

Beleidsplan Wijkraad 
De Wijkraad heeft een beleidsplan gemaakt voor de periode 2022 - 2026. Deze periode overlapt de termijn van het nieuw te vormen college van de gemeente De Bilt. Het beleidsplan is gepubliceerd op de website van de Wijkraad. Onderwerpen die daarin behandeld worden zijn o.a.de wens om een ontmoetingscentrum in de wijk te krijgen, oplossing van verkeersproblemen en hoe om te gaan met mogelijke woningbouw in de spoorzone.

Bewonersorganisatie
Wordt de wijkraad een bewonersorganisatie, waarin de Algemene Ledenvergadering de baas is, of blijft de Wijkraad een stichting zoals nu het geval is? De Wijkraad heeft zelf de behoefte om duidelijkheid te krijgen wie zij vertegenwoordigen. Daarvoor is in hun ogen een vereniging een betere rechtsvorm dan de huidige stichting. Er zal een peiling onder de aanwezigen worden gehouden welke voorkeur de inwoners hebben.

Burgerparticipatie
De Wijkraad komt met voorstellen hoe de burgerparticipatie door de gemeente kan worden verbeterd. Achtereenvolgende colleges zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd de dalende trend in de waardering van burgers voor het gemeentebestuur om te keren. Wanneer burgers onvoldoende vertrouwen hebben, is dat voor de lokale democratie een urgent probleem om dit om te keren. De Wijkraad ziet mogelijkheden de samenwerking tussen de gemeente en burgers te versterken. Zie verder website www.wijkraaddeleijen.nl.

De bijeenkomsten van de Wijkraad kennen meestal een grote belangstelling.