De Uittocht van de schilder Leo van Gestel.(Wikipedia).
De Uittocht van de schilder Leo van Gestel.(Wikipedia).

Al eerder vluchtelingen in De Bilt en Maartensdijk

Algemeen

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland in oorlogstijd in 2022 is geen unicum. Zo vluchtten in 1914 één miljoen Belgen naar ons land. De schilder Leo Gestel maakte daarvan een reeks indrukwekkende schilderijen. Ook De Bilt en Bilthoven kregen hun deel.

De Duitse aanval op België en Frankrijk in 1914 zorgde dat velen uit België de wijk namen en vanuit plaatsen als Verviers, Luik en Antwerpen de veiligheid van het neutrale Nederland zochten. 

Er was een speciaal comité in de provincie Utrecht dat zich met hun huisvesting bezig hield. In het verslag daarvan staat dat de gemeente De Bilt met 4343 inwoners er 309 opving. Het kleinere Maartensdijk (2.548 inwoners) nam 83 ontheemden op. Het verschil wordt verklaard door de aanwezigheid van een ‘vluchtelingenhuis’ in De Bilt, een loods. Meer daarover is te lezen in het krantenartikel uit Het Volk van 31 oktober 2014. Daar (op de website van het onlinemuseumdebilt.nl) is te zien welke Belgen waar in De Bilt als vluchteling onderdak kregen. (bron onlinemuseumdebilt.nl) 

!