In aanwezigheid van gemeenteraadsleden van CDA, CU, GroenLinks, PvdA, SGP en SP overhandigt Henk Zandvliet (de opbrengst van) het Manifest aan burgemeester Sjoerd Potters en kinderburgemeester Feline Lauret.
In aanwezigheid van gemeenteraadsleden van CDA, CU, GroenLinks, PvdA, SGP en SP overhandigt Henk Zandvliet (de opbrengst van) het Manifest aan burgemeester Sjoerd Potters en kinderburgemeester Feline Lauret.

Breed ondertekend Manifest

Algemeen

door Henk van de Bunt

Het Platform Duurzaam De Bilt, organisator van de jaarlijkse Week van de Duurzaamheid, pleit ervoor dat het nieuwe gemeentebestuur na de verkiezingen De Bilt uitroept tot Global Goals Gemeente. 

Om die wens kracht bij te zetten is een manifest opgesteld en werden alle inwoners, bedrijven en organisaties opgeroepen dat te ondertekenen. Aan die oproep is ruim gehoor gegeven. Het manifest werd woensdag 30 maart aangeboden aan burgemeester Sjoerd Potters van Gemeente De Bilt, voorafgaand aan de installatievergadering van de nieuwe Raad.

Ontwikkelingsdoelen
Bij de overhandiging lichtte Henk Zandvliet als voorzitter van de werkgroep Fairtrade Gemeente De Bilt e. e.a. toe: ‘In 2015 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 17 duurzame ontwikkelingsdoelen vastgesteld voor de periode tot 2030. Ze worden ook wel de SDGs genoemd, de Sustainable Development Goals, of de Global Goals. Ze variëren van ‘Geen armoede’, ‘Goede gezondheid’ en ‘Kwaliteitsonderwijs’ tot ‘Schoon water’, ‘Klimaatactie’ en ‘Gendergelijkheid’.

Lokaal
‘Doel nummer 17 is het vormen van partnerschappen om de doelstellingen te bereiken. Niet alleen internationaal, maar ook op lokaal niveau. En het goede nieuws is, dat we daar in De Bilt al een aantal jaren mee bezig zijn. In samenwerking met de gemeente vindt elk jaar in oktober de Duurzame Week plaats waarin tal van organisaties, bedrijven en instellingen laten zien op welke manier zij bijdragen aan een duurzaam De Bilt én aan een duurzame wereld. Het initiatief daartoe is een paar jaar geleden genomen door een samenwerkingsverband van de werkgroep Fairtrade De Bilt, de energiecoöperatie BENGI, Biltsheerlijk, de WereldwInkel en het Platform Samen voor De Bilt. Zulke partnerschappen bestaan er ook in bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten. Om precies te zijn 117 gemeenten hebben zichzelf uitgeroepen tot Global Goals gemeente. Dat houdt in dat ze een gezamenlijk actieplan hebben opgesteld om aan de SDGs te werken, daarvoor ook de benodigde middelen beschikbaar stellen én zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en organisaties hierbij betrekken.’

De Bilt
‘Nu is het moment gekomen dat de gemeente De Bilt zich hierbij aansluit en het manifest dat hiertoe oproept is breed ondertekend. Niet alleen door heel veel inwoners, maar ook door onder meer bedrijven als Poonawalla Science Park en enkele supermarkten, door twee kerken en de moskee, door vrijwel alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs, door de Voedselbank, de Fietsersbond en het Utrechts Landschap. En dat is nog maar een kleine greep uit de lange lijst van ondertekenaars.’

Gemeenteraad
Vervolgens bood Zandvliet het manifest aan Burgemeester Sjoerd Potters aan in zijn hoedanigheid van voorzitter van de nieuwe gemeenteraad welke die avond werd geïnstalleerd. Hij had een tweede exemplaar meegenomen voor kinderburgemeester Feline Lauret, die het thema Duurzaamheid hoog In het vaandel heeft staan: ‘De Global Goals zijn immers van groot belang voor een mooie, eerlijke en duurzame wereld voor nu en de volgende generaties’. Het is volgens Zandvliet nu aan de nieuwe gemeenteraad om daar, als Global Goals gemeente, met voortvarendheid aan te gaan werken.