Afbeelding

Bevroren lente

Algemeen

Na een warme, zonnige week draait 1 april de seizoenen om. In de nacht blies wind uit het noorden sneeuw in puntige patronen over het vlakke land. Iedere oneffenheid kreeg een wit randje. Jonge grassprieten, in de groei juist aangejaagd door de hoge temperaturen, ontworstelen zich aan de witte wereld. Weidevogels met het broednest op de koude grond, dekken de eieren zorgvuldig toe met hun donzen onderkleed, de kop in de veren. Vroege bloemen gaan gebogen onder een witte last. Krakend kreunt de ijzige rietkraag in de wind.

Als een kunstenaar blies de wind dikke vlokken sneeuw tegen de boomstammen van het bos tot een opvallend lijnenspel in donker en wit. Hoge takken hangen zwaar omlaag, schudden luidruchtig plakkaten sneeuw naar beneden. Blaadjes hulst ontdoen zich glanzend groen van de witte deken. Elzenkatjes gaven hun stuifmeel af aan de sneeuwkristallen, de vruchtbare voorraad valt op de grond, verloren in gele vlekken op het pad. Knerpend volgen mijn voeten het spoor van een kat door de natuur. Het bos is vreemd gevuld met klanken van de kou.

En dan schijnt ineens de zon tussen de bomen door, spiegelt in de waterplas. De sneeuw smelt van de struiken. In kringen ontdooit de kou vanuit de hoge bomen in het water. Met de eerste zonnestralen meldt een dik behaarde hommel koningin zich alweer op de bloemen. Zij zoekt energie om de kou te overleven. Nadrukkelijk herhaalt de tjiftjaf dat het al lente is....

(Karien Scholten)

In haiku:

Sneeuwval in april

Biedt een betoverend beeld

Bevriest de lente