Ellen Drees op de Dorpsstraat vo Steenstraat waar architect Kamperdijk twee grote woningen bouwde. De huizen werden in 1902 verbouwd tot vier woonhuizen.
Ellen Drees op de Dorpsstraat vo Steenstraat waar architect Kamperdijk twee grote woningen bouwde. De huizen werden in 1902 verbouwd tot vier woonhuizen. Foto: [foto Henk van de Bunt]

Lezing bij de Historische Kring

Algemeen

De naam van architect N.J. Kamperdijk zegt maar weinig mensen wat. Toch heeft hij in Utrecht, Zeist als ook in De Bilt en elders zeer imposante gebouwen ontworpen. Kerken, maar vooral stationsgebouwen behoorden tot zijn repertoire. 

Toen Bilthoven en De Bilt nog samen de gemeente vormden was Kamperdijk bijvoorbeeld de ontwerper van het allereerste stationnetje in Bilthoven. In de Dorpsstraat in De Bilt verbouwde hij in 1843 de failliete rijtuigenfabriek van Soeders om tot school, secretarie, raadszaal en veldwachterpost. Dit gebouw is tot 1883 in gebruik geweest. 

Van Kamperdijk wordt altijd gezegd dat hij maar heel weinig woonhuizen heeft ontworpen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat hij, alleen al in De Bilt, de architect is geweest van drie imposante woonhuizen in de Dorpsstraat van De Bilt en omgeving. Over deze verrassende zoektocht naar de Biltse woonhuizen van Kamperdijk gaat het verhaal dat Ellen Drees voor u in petto heeft.

Deze lezing volgt na de Algemene ledenvergadering van de Historische Kring D’ Oude School op woensdag 6 april in het gebouw van WVT aan de Talinglaan 10 in Bilthoven. De ALV is open voor leden van de vereniging. Na de pauze start Ellen Drees om 21.00 uur haar verhaal voor leden en niet leden.