De potjes advocaat worden altijd gewaardeerd door de zonnebloemgasten.
De potjes advocaat worden altijd gewaardeerd door de zonnebloemgasten.

Zonnebloem Maartensdijk bestaat veertig jaar

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Woensdag 30 maart bestaat de Zonnebloem, afdeling Maartensdijk, precies veertig jaar. Het hele jaar 2022 staat voor Maartensdijk in het teken van dit jubileum. Een bezoek aan Avifauna met boottocht, een koffiemiddag met terugblik, maar ook de jaarlijkse picknick krijgt een feestelijk tintje. En wie weet ook nog een speciale Kerstbijeenkomst ter afsluiting van het lustrumjaar.

De Zonnebloem is een landelijke, goede doelenorganisatie met lokale afdelingen en tot voor kort een regionaal bestuur. Wel bestaat nog een regionaal overleg en samenwerkingsverband en een regionaal consulent die de afdelingen ondersteunt. Het landelijk hoofdbureau staat in Breda. Eén van de afdelingen binnen de Zonnebloemen is Maartensdijk.

Drie
‘Woensdag 30 maart, precies veertig jaar geleden, stelde het bestuur van de plaatselijke afdeling Maartensdijk de statuten vast’, vertelt Frans van Eck, de huidige en pas derde voorzitter van de afdeling in veertig jaar tijd. ‘Coos van Lierop was de eerste voorzitter van het toen nog voorlopige bestuur. Uiteindelijk werd hij in 1995 opgevolgd door Leo Fijen. In 2013 stopte hij met zijn voorzitterschap en nam ik het stokje van hem over. Best bijzonder eigenlijk. Drie voorzitters in veertig jaar tijd’.

Gasten
Van Eck: ‘Als je naar het verleden van onze afdeling kijkt, ging het vooral om het bezoeken van mensen met een fysieke beperking, langdurig zieken en eenzame bejaarden. Die basis is er nu nog steeds, maar nu organiseren wij ook bijeenkomsten en uitstapjes: een koffiemiddag met een spreker of met muziek, een toneelvoorstelling, een herfsttocht met pannenkoek, een kerstmarkt, bloesemtocht of kersen eten. Mensen die dat wensen worden in contact gebracht met iemand die hen regelmatig bezoekt. Op dit moment hebben wij ongeveer 85 deelnemers of gasten, dat zijn de mensen voor wie wij het doen, maar die mensen zijn geen lid van de Zonnebloem’.

Leden
De echte leden van de Zonnebloem zijn de vrijwilligers. Binnen de afdeling bezoeken ongeveer dertig vrouwen en mannen mensen thuis of helpen bij de organisatie en voorbereiding van bijeenkomsten en bij de begeleiding van uitstapjes. ‘Het eerste uitstapje vanuit onze afdeling was een boottocht op 19 april 1982 over het Amsterdam-Rijnkanaal’ vertelt Van Eck. ’Tien mensen uit Maartensdijk gingen mee. Daarom organiseren wij op 9 mei een dag naar Avifauna, met een wandeling door het park en een lunch. In de middag maken wij een boottocht over het Braassemermeer’. Ook de rest van dit jaar staat in het teken van het veertig jarig jubileum. Van Eck: ‘Onze vroegere voorzitter Leo Fijen organiseert nog een keer de Olympische Spelen, een activiteit uit vroeger jaren’.

Advocaat
De deelnemers zijn heel blij dat zij weer bij elkaar kunnen komen, hoewel de afdeling ook in coronatijd steeds probeerde iets te doen voor hen. Van Eck: ‘Wij bleven met de deelnemers in contact via een nieuwsbrief, een attentie, zoals een potje advocaat of een zonnebloem of iets dergelijks. Ook werken wij weleens samen met een andere afdeling, meestal De Bilt/ Zeist. Wij zijn blij deze veertigste verjaardag te kunnen vieren en hopen nog heel lang met dit geweldige werk te kunnen doorgaan’.