Logo vierklank.nl
Het thema duurzaamheid heeft de aandacht van kinderburgemeester Feline.
Het thema duurzaamheid heeft de aandacht van kinderburgemeester Feline. (Foto: [foto Walter Eijndhoven])

Aandacht voor thema duurzaamheid

Kinderburgemeester Feline start zwerfafval-challenge voor basisscholen 

Het thema duurzaamheid heeft de aandacht van kinderburgemeester Feline. Ze wil met ‘kleine stapjes’ de bewustwording voor het behoud van de aarde onder de aandacht van kinderen brengen. En daarbij aangeven wat ze er zelf aan kunnen doen. 

Feline zegt hierover: ‘Omdat wij, de kinderen, nog heel lang op deze aarde leven. Daarom moeten we dus goed voor de aarde zorgen’. Eén aspect hiervan is zorgen voor minder afval maar ook zwerfafval verwijderen uit het straatbeeld. Daarom organiseert ze de ‘zwerfafval-challenge’ op alle basisscholen in gemeente De Bilt.

De Bilt
Wie goed kijkt, ziet dat er óók in de gemeente De Bilt veel zwerfafval is. Het ligt op de stoepen, in bermen en in bosjes en vaak juist vlak náást prullenbakken. Zwerfafval verdwijnt maar heel langzaam of soms helemaal niet uit de natuur. Een plastic flesje bijvoorbeeld vergaat niet maar valt op een gegeven moment uit elkaar in een heleboel stukjes. De kans bestaat dat het in die tijd via het riool en via binnenwateren in zee terechtkomt. Waar dieren het weer eten en er ziek van kunnen worden of doodgaan. Het is dus belangrijk om hier actie op te nemen.

Basisscholen 
Afgelopen vrijdag hebben alle basisscholen een oproep met poster ontvangen en worden ze uitgenodigd mee te doen met de klas of school. Zelf is kinderburgemeester Feline langs geweest bij haar oude basisschool Het Zonnewiel in De Bilt. Ze gaf een korte presentatie, speelde een quiz over afval met de kinderen uit groep 8 en riep ze op mee te doen. Samen met de kinderen heeft ze de promotieposter opgehangen op school.

Sportief in het groen
Anke Hazeleger van Sportief in het groen (Plog it up) is aangehaakt bij de actie van de kinderburgemeester. Ze ondersteunt de actie en stelt grijpers en plastic zakken voor de kinderen beschikbaar voor het oppakken van zwerfafval.

Jaarlijks
Feline vindt het belangrijk dat het niet bij één actie blijft maar dat de aandacht voor dit onderwerp ieder jaar terugkeert. Daarom organiseert de gemeente De Bilt vanaf nu jaarlijks de zwerfafval-challenge op de basisscholen. Voor de school of klas die het meeste zwerfafval ophaalt, is er een mooie wisselbeker te winnen. Zo wordt zwerfafval opruimen extra leuk.

Meer informatie op www.debilt.nl/kinderburgemeester

Meer berichten