‘Anti-borden’ zijn op diverse plaatsen duidelijk zichtbaar.
‘Anti-borden’ zijn op diverse plaatsen duidelijk zichtbaar.

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Algemeen

Windmolens… er is over dit onderwerp veel gaande in de gemeente. De ‘anti-borden’ zijn op diverse plaatsen duidelijk zichtbaar en ook in de verkiezingsprogramma’s is het een veel besproken punt. Eigenlijk iedereen is het er wel over eens dat de energieopwekking ‘duurzamer’ moet worden.

Door de huidige problemen met gaslevering zal geconcentreerd moeten worden op elektra. Vééél elektra, want de vraag wordt alleen maar groter door gebruik warmtepompen, airco’s en elektrisch vervoer. Besparing is goed, maar zal de stroomvraag echt niet doen afnemen!

Zonnepanelen is een zeer goede zaak, maar heeft zijn beperkingen. Een goed alternatief zijn dan grote windmolens.

  • Mogelijke gezondheidsrisico’s?

Bij plaatsing in buitengebieden zijn deze nihil vergeleken met de gezondheidsproblemen die wij en het milieu nu incasseren vanwege gebruik fossiele brandstoffen.

  • Het misstaat in een landelijke omgeving!

Mee eens, maar als iedereen in landelijk gebied zo reageert, dan gebeurt er weinig. We willen stroom uit ons stopcontact, dan moeten we ook bereid zijn om – als dat maar enigszins mogelijk is - lokaal onze eigen broek op te houden en niet maar blijven wijzen naar andere gebieden!

  • De grote windmolens zijn zo gezichtsbepalend!

Weer mee eens, maar er zal véél elektra moeten worden opgewekt om iedereen van stroom te voorzien, en dan zijn kleine molens veel minder rendabel dan grote.

  • Laten we ze op zee plaatsen!

Helaas, de molens op zee hebben we hard nodig voor de grote steden en industrie.

  • Er zijn toch wel alternatieven?

Zeker, deining, zeegang en watergetijden zou nog veel meer onderzoek naar moeten worden gedaan, maar staat in vergelijk met de huidige kennis over windmolens, nog in de kinderschoenen.

Dus bestuurlijke-organisaties, leuk of niet; toon leiderschap, neem verantwoordelijkheid en hak snel knopen door!

Frank van der Meijden, Maartensdijk