De bovenste verdieping van het gemeentekantoor wordt ingericht.
De bovenste verdieping van het gemeentekantoor wordt ingericht. Foto: foto gemeente De Bilt

Opvang Oekraïense vluchtelingen in gemeentehuis

Algemeen

De gemeente De Bilt gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in het gemeentehuis aan de Soestdijkseweg. Op de bovenste verdieping van het gemeentekantoor richt de gemeente een locatie in voor tijdelijke opvang van maximaal 60 Oekraïense vluchtelingen. Samen met maatschappelijke organisaties en inwoners wordt hard gewerkt om deze mensen een warm welkom te geven. 

De vluchtelingen die in het gemeentehuis worden opvangen, verblijven nu nog in de Jaarbeurs of in hotels. Vaak kunnen zij daar maar enkele dagen of weken blijven. Er is dus dringend opvang nodig. Begin april kunnen deze mensen terecht in het gemeentehuis. Burgemeester Sjoerd Potters: ‘Deze mensen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Zij hebben een veilige verblijfsplek nodig en soms ook medische zorg en professionele begeleiding. Op het gemeentehuis zijn de mensen en middelen beschikbaar om hen te helpen’. 

Warm welkom
Onder de vluchtelingen uit Oekraïne bevinden zich veel kinderen, vrouwen en ouderen. Bureaus maken daarom plaats voor slaapkamers, een keuken, verblijf- én speelruimte. Naast dagelijkse levensbehoefte wordt gewerkt aan activiteiten voor kinderen en onderwijs. Inwoners die bijvoorbeeld een activiteit willen organiseren, spullen willen doneren of als vrijwilliger willen helpen op locatie vragen wij hun aanbod te e-mailen naar samenvooroekraine@debilt.nl. De dienstverlening vanuit het gemeentehuis gaat tijdens de opvang gewoon door. 

Vervolgopvang
Het gemeentekantoor is bedoeld voor tijdelijke opvang, daarna worden de Oekraïense vluchtelingen begeleid naar een locatie die geschikter is voor langer verblijf. De afgelopen weken hebben zich tientallen mensen gemeld die bereid zijn om vluchtelingen in huis te nemen of al vluchtelingen opvangen. Ook inwonercollectieven en ondernemers hebben opties aangedragen, zoals recreatiewoningen of kantoorpanden. De gemeente verkent momenteel waar langdurig verblijf mogelijk is.

Meer informatie
Volg de ontwikkelingen rond opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente op www.debilt.nl/samenvooroekraine: ook informatie voor gastgezinnen, over hulpinitiatieven, diverse hulplijnen en verwijzingen naar informatie in het Oekraïens. [HvdB]

!