Nicole van Overbeek (l) en Dorien Bartels roepen eigenaars van grote daken op contact op te nemen.
Nicole van Overbeek (l) en Dorien Bartels roepen eigenaars van grote daken op contact op te nemen.

BENG! start project Biltse Zonnedaken

Algemeen

‘Eigenaars kunnen nu zeggen: regel het maar voor mij.’

Alle grote daken in De Bilt zo snel mogelijk voorzien van zonnepanelen. Dat zou flink helpen bij de overgang naar duurzame energie die nodig is, zegt Nicole van Overbeek, voorzitter van BENG! Maar daar is wel actie voor nodig. 

veel dakeigenaars zijn druk of zien er tegenop, ervaart BENG! Daarom is het project Biltse Zonnedaken nu gestart. ‘Er is deskundige begeleiding om het geregel van dakeigenaars over te nemen. Kosteloos en onafhankelijk.’ Dit nieuwe project duurt twee jaar en is gefinancierd door provincie Utrecht, gemeente De Bilt en de Rabobank.

‘De eerste gesprekken lopen al’, vertelt Dorien Bartels, projectleider, ‘maar er is capaciteit voor veel meer.’ Ze nodigt eigenaren van grote daken in De Bilt dan ook hartelijk uit om contact op te nemen. ‘Vrijblijvend. We denken aan daken vanaf 100 panelen, maar neem ook contact op bij minder ruimte.’ Ze schetst het verloop na een eerste contact. ‘We maken eerst kennis en bespreken dan ook de wensen en bijzonderheden. De volgende stap is onderzoek: Is het dak geschikt en wat kan de opbrengst zijn? Daarna kiest de eigenaar of we doorgaan. Zo ja, dan bepalen we de aanpak en vragen verschillende offertes aan, liefst van lokale uitvoerders. Dan volgt de installatie van de panelen. Het kan in een paar maanden draaien, afhankelijk van de situatie. Alles kosteloos begeleid, vanaf de start tot de openingsborrel. Op onze website staat een helder stappenplan.’ 

Veel vormen mogelijk
Ook in complexe gevallen loont het de moeite contact op te nemen, stelt Bartels. ‘Ook als het eerder niet lukte. Als BENG! de expertise niet zelf in huis heeft, schakelen we andere professionele partijen in.’ Kost het traject de dakeigenaars veel tijd? ‘Dat hangt van de wensen af, maar we kunnen flink ontzorgen. Als eigenaars zeggen: regel het maar, dan kost het hen verder weinig tijd.’ Moet er geld voor op de plank liggen? ‘Dat hoeft lang niet altijd. Er zijn zoveel vormen. Je kunt ook het dak beschikbaar stellen. Of er iets collectiefs van maken, dan investeren en profiteren buurtgenoten mee. Ook daar hebben we ruime ervaring mee. En verder zijn er subsidies en gunstige leningen.’

Ontzorgd
Van Overbeek: ‘Het spreekt veel mensen aan, om alle grote daken benut te zien. We horen dat vaak. Maar er is wel actie voor nodig. Je kunt zelf ook anderen op het idee brengen, zoals de school van je kinderen, je vereniging of kerk, of buurtgenoten met een groot bedrijfsdak. Praat er eens over. Overbelasting van het energienet is zeker een probleem, maar daar zijn creatieve oplossingen voor te bedenken. Laat je daar niet door weerhouden. Onze oproep is: dakeigenaar, neem vooral contact op. Nu is je kans. Vertel welke hobbels je ziet, dan bekijken we de mogelijkheden.’ Meer informatie is te vinden op de website www.Biltstezonnedaken.nl . (Alies Vos)