Burgemeester Sjoerd Potters ‘onderscheidt’ jhr. Christiaan van Nispen tot Sevenaer.
Burgemeester Sjoerd Potters ‘onderscheidt’ jhr. Christiaan van Nispen tot Sevenaer.

Afscheid van het geheugen van de raad

Algemeen

door Henk van de Bunt

Na 16 jaar nam Christiaan van Nispen tot Sevenaer jl. donderdag afscheid als VVD-raadslid van de Biltse gemeenteraad. Burgemeester Sjoerd Potters bedankte Christiaan voor ‘al het goede werk dat je hebt gedaan voor de Biltse samenleving. Vanwege jouw lidmaatschap van de raad heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd’!

De burgemeester vervolgde: ‘Christiaan van Nispen tot Sevenaer werd op 16 maart 2006 geïnstalleerd als raadslid van de gemeente De Bilt. Bij drie opeenvolgende gemeenteraadsverkiezingen werd jij met voorkeursstemmen herkozen. Een hele prestatie, die voor zich spreekt. Je was een volksvertegenwoordiger in hart en nieren, die zich altijd heeft ingezet voor goede contacten tussen raad en de inwoner. Inwoners konden altijd bij jou terecht met vragen en problemen. Je had goede contacten met ondernemers, ook daar stak jij veel tijd in. Jouw rol als volksvertegenwoordiger vulde je met plezier in, ook met klassenbezoeken of het organiseren van informatieve raadsavonden voor betrokkenen. Vanuit jouw achtergrond en interesse was je raadsrapporteur voor de Regionale ICT-dienst, samen met collega Pim van de Veerdonk. En indien nodig werd er een gesprek gevoerd over verbeterslagen of over klachten. Bij voorstellen die op de agenda stonden checkte jij zelf bij de betrokkenen het draagvlak, de wensen en bezwaren. Jij beet je vast in een onderwerp of motie en wist dan van de hoed en de rand. En met al die ervaring werd je ook wel eens het geheugen van de raad genoemd’. 

Sprekers
Fractiegenoot Kees Lelivelt sprak de ‘hier geboren en getogen, goed bekend staand bij veel mensen en ondanks z’n leeftijd toch al een nestor in de gemeentepolitiek’ toe: ‘Christiaan heeft inmiddels 4 perioden het raadswerk mogen doen en maakt nu even plaats voor een nieuw raadslid. Ik verwacht van hem in de toekomst toch weer terug te komen en meer van hem te zullen horen. Hij was ons geheugen en vooral de vrolijke noot en bourgondiër binnen de fractie; wij zijn dankbaar om met hem te hebben mogen samenwerken’.

Verandering 
Van Nispen tot Sevenaer stond in zijn afscheidsspeech uitvoerig stil bij geconstateerde veranderingen: ‘Na 16 jaar mag ik afscheid nemen als raadslid van dit bijzondere huis. Ik heb in die tijd 2 raadszalen mogen meemaken en 4 burgemeesters (Tchernoff, Gerritsen, Verkerk en Potters). Na 4 keer met voorkeursstemmen gekozen te zijn geworden, was dat ditmaal helaas niet meer mogelijk. Ik hoop dat dit record op termijn toch door iemand gebroken gaat worden. Het is goed, wanneer er gemeenteraadsleden met beide benen in de maatschappij staan en een goede achterban hebben. Van de taken van een raadslid is de volks-vertegenwoordigende eigenlijk wel de belangrijkste component. Ik heb in de loop der jaren het debat, als dat er was, wel zien veranderen. Social Media heeft haar intrede gedaan. Het ging er niet langer om de argumenten, maar om het bereik van de boodschap. Vaak ging het daarbij om het bewust bang maken van de inwoners om daarna zichzelf op de borst te kloppen dat jij diegene was die het onheil heeft weten te voorkomen’.

Voor de nieuwe raad
‘U wacht een zware taak. Een aantal van u zal de eindstreep (helaas) niet halen. Het is zwaar werk en wil je het goed doen dan kost dat veel tijd. Maar de voldoening is dat het ook loont. Ooit mocht ik mij bezig houden met het bestemmingsplan Buitengebied Maartensdijk. Er waren toen 23 insprekers op een aparte inspreekavond in het voormalige Groenhorst College in Maartensdijk. Voor toen een unicum. Door met z’n allen goed te luisteren naar de inwoners kon ik na 6 weken van lobbyen met alle fracties 9 amendementen indienen. Deze werden unaniem aangenomen. Dat was een mooi moment van gezamenlijke politiek.

Helaas gaat het niet altijd zo. Een motie van deze raad om het gedenkmonument van de bedenker van de naam Bilthoven (Melchior red.) te verheffen tot gemeentelijk monument en daarmee te beschermen werd helaas door de toenmalige wethouder, letterlijk, met de bulldozer terzijde geschoven. Nog steeds een schandvlek voor de gemeenschap’.

Omarmen
Christiaan van Nispen tot Sevenaer sprak net als alle andere sprekers dank uit aan ‘de ambtenaren voor al het enorme werk dat zij in al die jaren verricht hebben om ons te voorzien van de juiste stukken. Ik heb daar altijd een rotsvast vertrouwen in gehad en dat zal de nieuwe raad ook moeten doen. Wanneer wij als raad dan nog wat technische vergen hadden dan stonden altijd de dames van de raadsgriffie voor ons klaar om ons met raad en daad terzijde te staan. Het is de voorzitter van de raad die de vergadering dient te leiden. Dit kan hij niet zonder medewerking van de raad. Je merkt de persoonlijke verschillen en soms gaat het hen de ene keer beter af dan een andere keer. Je collega-raadsleden kun je op afstand zetten maar je kunt ze ook omarmen. Ik heb altijd getracht dat laatste te doen. Daardoor kon ik altijd bij iedereen te rade en werd er soms ook wel eens naar mij geluisterd, ook al was ik voor een enkeling inmiddels fossiele energie geworden’.

Christiaan van Nispen tot Sevenaer hield o.a. in 2017 een vurig pleidooi om de oorspronkelijke Dr. Melchiorbank voor Bilthoven te behouden. Hij troonde daarbij zelfs een stuk hout van de sterk verwaarloosde bank naar de raadszaal.