Burgemeester Sjoerd Potters spelt de versierselen op van de Koninklijke onderscheiding.
Burgemeester Sjoerd Potters spelt de versierselen op van de Koninklijke onderscheiding.

Koninklijke Onderscheiding voor een buitengewoon raadslid

Algemeen

door Henk van de Bunt

Johan Slootweg nam afgelopen donderdag na een periode van 28 jaar raadslidmaatschap afscheid . Burgemeester Sjoerd Potters sprak hem toe:

‘Johan Slootweg begon zijn loopbaan als raadslid op 12 april 1994 in de gemeenteraad van Maartensdijk. Na de fusie met De Bilt in 2001 nam hij zitting in de gemeenteraad van de fusiegemeente De Bilt. Het was een behoorlijke omschakeling; Maartensdijk, een landelijke gemeente met een andere cultuur en identiteit dan De Bilt. ‘In 2019 vierde Slootweg zijn 25-jarig jubileum als raadslid voor de SGP. Een eervol ambt dat jij naar eer en geweten bekleedde. De slogan van de SGP luidde in 2014: principieel, daadkrachtig, realistisch en weloverwogen. Die slogan gold voor jou voor alle raadsperioden. Je bracht standpunten duidelijk naar voren bij onderwerpen als verkeer en bereikbaarheid, de middenstand - kijken naar wat ondernemers echt beweegt -, parkeren, de zondagsopenstelling en klimaat. Je bleef je ook altijd inzetten voor de kleine kernen met hun eigen identiteit’.

Nestor
‘De nestor van de raad, tevens plaatsvervangend voorzitter van deze raad en het presidium, voorzitter van de vertrouwenscommissie en voorzitter van de werkgeverscommissie van de raadsgriffie. Jij had niet zomaar al deze functies. Door jouw ervaring en positie genoot je het vertrouwen van de gemeenteraad (en dat is best knap in een gevarieerd gezelfschap). Tegelijkertijd was je ook een raadslid van de inhoud. Degelijk en bestuurlijk en als het nodig was, stellig of stevig. Soms inhoudelijk en soms wat betreft de omgangsvormen. Met jouw vertrek verliezen we kwaliteit in de gemeenteraad. Die wordt weer ingevuld door anderen, maar ik wil het toch meegeven’.

Waardering
‘We kijken met heel veel waardering terug aan de manier waarop jij hebt bijgedragen aan de samenwerking en de rolneming van de raad, en de manier waarop jij het raadslidmaatschap en functies op je hebt genomen. Voor mij, voor de raad en volgens mij ook voor de samenleving blijf je een buitengewoon raadslid. Dank je wel Johan voor alles wat je voor De Bilt hebt betekend. Jij verdient waardering; dat doe ik met de mededeling dat het zijne Majesteit de Koning heeft behaagd jou te benoemen als Lid in de orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd’!

Collega
Raadslid-collega Werner de Groot sprak namens de SGP en de overige fracties: ‘12 april 1994 begon je als raadslid in de voormalige gemeente Maartensdijk. Aanvankelijk stond je op de tweede plek op de kieslijst en voerde Maarten van Leeuwen de kieslijst aan en omdat de SGP met wethouder Van Leeuwen in het college kwam, stond je er al gauw alleen voor in de fractie. In die tijd, nog voor het duaal stelsel, bleef een wethouder namelijk lid van de gemeenteraad. Van je opvolger heb ik begrepen dat dit een andere start was dan je het had voorgesteld. 

Na de samenvoeging met de gemeente De Bilt vertegenwoordigde je vanaf 1 januari 2001 de SGP in de nieuw gevormde gemeente; dat maakt je gelijk het enige raadslid die van de samenvoeging tot nog toe in de raad heeft gezeten.

Naast mij hebben zeer veel raadsleden de samenwerking met jou als geweldig en fijn ervaren. Met name Nico Jansen wil ik daarbij ook nog noemen. Helaas is hij niet meer onder ons, maar jullie samenwerking, mede vanuit het geloof was heel erg prettig. Op zijn begrafenis mocht je dit ons allen nog eens respectvol laten weten. Niet alleen namens je eigen fractie, maar ook vanuit de raad mag ik noemen dat je vele jaren met veel kennis, op de inhoud, nuchter, met humor en een goed politiek gevoel je hebt ingezet voor onze gemeente in diverse functies en de laatste jaren als nestor en plaatsvervangend voorzitter van de raad. Unaniem waren we het allemaal eens dat er maar één iemand was die deze laatste functie op zich diende te nemen en je deed dat dan ook!

Johan niet alleen de SGP is je zeer dankbaar voor het vele werk dat je mocht doen en waar je met Gods zegen de kracht en gezondheid voor hebt gekregen om het ook zo lang te mogen doen. Ook namens alle partijen en de griffie willen we je bedanken. Wij allen wensen je het allerbeste toe voor de toekomst en dat je nog lang in goede gezondheid samen met je vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel dingen mag doen, waar je zo meteen als raadslid-af weer aan toe mag komen.

Ratio
Johan Slootweg blikte in zijn dankwoord terug en keek ook vooruit: ‘Ik heb wel gezien, dat waarschijnlijk mede door social-media, er in de loop der jaren een verschuiving is van ratio naar sentiment. Durven we het nog aan een besluit te nemen dat wellicht niet heel lekker voelt? Er moeten de komende periode veel besluiten worden genomen, met name ten aanzien woningbouw, die misschien voor dit moment niet goed voelen, maar verstandig zijn voor de toekomst. Het werkt hier is nooit af, de overheid heeft de opdracht de dienaresse van God te zijn tot aan de jongste dag. Ik ben verblijd met de aanstaande benoeming van mijn opvolger. Arie (Vonk Noordegraaf red.), Wijsheid en Kracht van Boven toegewenst bij het uitoefenen van de taak die op je schouders is gelegd.

Johan Slootweg wordt door zijn opvolger Arie Vonk Noordegraaf gelukgewenst.