Nele Beyens tijdens haar betoog in De Kelder.
Nele Beyens tijdens haar betoog in De Kelder.

Boekbespreking over het leven van Els Borst

Algemeen

Woensdag vertelde auteur Nele Beyens in de Kelder van de Bilthovense boekhandel over het boek ‘Els Borst’, over haar zoektocht naar het leven en de politieke drijfveren van Els Borst. 

Nele Beyens wilde duidelijk maken dat Els Borst ook in haar politieke loopbaan haar medische achtergrond nooit vergeten is. Zij vertelt in de levensloop van Els Borst over haar jeugd in Amsterdam, over haar schooltijd de hongerwinterervaringen haar inspireerden om geneeskunde te gaan studeren. In 1964 verhuisde het gezin naar De Bilt en in 1975 naar Bilthoven. Els is nooit praktiserend arts geweest, maar wel bestuurder en adviseur. Els was vooral begaan met thema’s als patiëntenrechten, medisch-ethische kwesties en evidence based handelen (handelen op basis van bewezen doelmatigheid). 

Later vertelde plaatsgenoot en voormalig Tweede Kamerlid Pia Dijkstra over haar band met Els Borst. Als woordvoerder gezondheidszorg ging zij vaak te rade bij Els. Vooral over de Donorwet en de euthanasiewetgeving heeft zij intensief overleg met haar gehad. Pia stond ook stil bij het relativeringsvermogen en het gevoel voor humor dat Els Borst zo kenmerkte. De reacties vanuit het voltallige publiek bevestigden die waarneming. (Frans Poot)