Er wordt gewandeld en onder een borreltje wat gezellig gekletst.
Er wordt gewandeld en onder een borreltje wat gezellig gekletst.

Een maatje voor iedereen

Algemeen

Het maatjesproject van Mens De Bilt verbindt mensen met elkaar om samen leuke dingen te ondernemen. Het gaat om heel gewone zaken zoals wandelen, boodschappen doen, een kopje koffie drinken of gewoon een praatje met elkaar maken. Wat er gedaan wordt, hangt af van de interesses van zowel de aanvrager als de vrijwilliger. De waarde van het persoonlijk contact staat centraal bij het maatjesproject.

De gemeente De Bilt ondersteunt het Maatjes-initiatief van Mens De Bilt. Ook in het Crisis Herstel Plan Corona is er veel aandacht om inwoners in onze kernen vooral weer met elkaar te verbinden. Het Maatjesproject van Mens De Bilt sluit daar naadloos op aan. 

Ontmoeten
Genoeg redenen voor wethouder Anne Brommersma als portefeuillehouder sociaal domein om eens kennis te maken met zo’n maatjes-koppel. Dit keer deze week maakt ze kennis met het maatjes-koppel: mevrouw Klitsie met haar maatje Kirsten Boersma. Wat doen ze zoal samen en hoe is het contact ontstaan?

Vrijwilliger
Mevrouw Klitsie tikt al bijna de 90 jaar aan en heeft vroeger in haar werkzame leven zelf ook als vrijwilliger de handen uit de mouwen gestoken en daarna ook professioneel veel met vrijwilligerswerk gedaan; eerst bij het UWV in deze gemeente en daarna in Amsterdam: ‘Het is heel fijn om regelmatig contact met een maatje te hebben. Ongelofelijk gezellig en prettig. Op het moment ben ik net verhuisd dus zie ik mijn maatje Kirsten wat minder vaak maar normaal gesproken zien we elkaar met enige regelmaat. Zelf ben ik gezegend met vier kinderen, negen kleinkinderen en drie achterkleinkinderen en daar heb ik een fijne band mee. Ze kwamen vaak over de vloer maar zodra de kleinkinderen wat groter worden en zelf gaan studeren wordt het voor hen ook wat drukker. Dan heb je wat minder contact dus in die zin is het heel fijn om regelmatig contact met een maatje te hebben’.

Maatje
Wethouder Brommersma is benieuwd hoe het contact tot stand is gekomen. Mevrouw Klitsie: ‘Mijn gezondheid ging anderhalf jaar geleden wat achteruit door een groot persoonlijk verlies en toen kwam ik voor wat extra hulp terecht bij de gemeente. Daar werd mij ook de vraag gesteld wat ik leuk zou vinden om te doen. Zij wezen me toen op het Maatjesproject. Daar ben ik hen nog steeds ongelofelijk dankbaar voor’. Op de vraag van de wethouder wat de maatjes zoal samen doen komt een enthousiast antwoord van mevrouw Klitsie: ‘Ik had aangegeven dat ik het heel erg leuk vind om samen te koken. Door de verslechtering van mijn gezondheid - ik had veel last van de rug - werd het uitgebreid koken mij een beetje te veel; je moet de spullen na het koken weer opruimen en afwassen dus deed ik dat eigenlijk niet meer. Toen werd ik gekoppeld aan Kirsten die ook toevallig net had aangegeven het leuk te vinden om iemand te helpen met koken. Dus dat was een schot in de roos. Naast het koken doen we ook spelletjes, maken we wel eens een wandeling of gaan ergens lunchen. We praten ook veel, bijvoorbeeld over hoe het is om nu oud of juist jong te zijn. We zien elkaar met enige regelmaat. Op het moment is dit wat minder door de verhuizing maar net wanneer het past. Intussen is het contact een soort vriendschap geworden en daar ben ik heel blij mee. Als Kirsten hier is, dan is ze er vaak een paar uur. Dat is fijn maar is ook net hoe het uitkomt. In ieder geval ben ik erg blij met mijn maatje Kirsten.”

Maatje 
Kirsten Boersma is op haar beurt content het maatje van mevrouw Klitsie te zijn. Kirsten is vrijwilliger geworden omdat ze - nu ze doorgestroomd is naar een ‘heuse grote mensenbaan’ zoals ze het zelf aangeeft - na haar studententijd wat extra tijd over had. Ze zocht een tijdsbesteding waarin ze een ‘extra’ zocht: een activiteit met maatschappelijke betrokkenheid. Ze ging op zoek via internet en kwam uiteindelijk terecht bij Mens De Bilt. Aanvankelijk had Kirsten het idee om iets te kunnen betekenen met mensen met bijvoorbeeld Alzheimer of inwoners met niet aangeboren hersenletsel maar kwam uiteindelijk terecht bij het Maatjesproject. Wat haar overigens ook aansprak. Ze gaf bij de intake van Mens De Bilt aan wat haar hobby’s waren en wat zij als maatje zou willen betekenen voor iemand. Binnen een week kwam daar het bericht van Mens De Bilt, dat ze een supermatch hadden gevonden. Met mevrouw Klitsie (Marijke voor Kirsten) kookt Kirsten, helpt ze soms met een praktische vraag (het maken van een foto voor het verhuiskaartje van mevrouw Klitsie), wordt er geregeld een wandelingetje gemaakt en veel met elkaar gekletst onder het genot van een kopje koffie of een borreltje.

Kirsten: ‘Uiteindelijk doet het iedereen goed om iets voor een ander te doen. Daarin zal iedereen zich wel in kunnen herkennen. In die zin heeft het mij al veel gebracht. Daarnaast is het ook heel gezellig. En is het eigenlijk ook leerzaam. Er zit een behoorlijk leeftijdsverschil tussen Marijke en mij; zo ben ik net in mijn eerste baan en bezig met de fase van het kopen van een woning, Marijke zit in een andere levensfase waarbij zij juist aangeeft wat voor haar nog belangrijk is om te doen of te wensen. Dat zijn hele verrijkende gesprekken’.

Begeleiding 
Kirsten geeft aan dat ze erg tevreden is over de begeleiding van Mens De Bilt bij de koppeling van maatjes: ‘Bij Mens De Bilt wordt echt heel goed geluisterd naar wat je als maatje zoekt en wilt betekenen voor iemand. De match tussen de ‘maatjesnemer’ en het maatje is heel belangrijk en daar wordt echt goed naar gekeken. Daar ben ik heel blij mee. Laatst sprak ik een vriendin die naar aanleiding van mijn positieve ervaring ook wel maatje zou willen worden maar eigenlijk bang was om ‘gematcht’ te worden met iemand waarin de klik toch eigenlijk mist. Ik kan je verzekeren dat daar echt heel goed naar gekeken wordt dus die angst is echt overbodig. Ik kan het daarom echt van harte aanbevelen’. Wethouder Brommersma: ‘Het is mooi te zien hoe twee compleet verschillende generaties zo met elkaar verbonden kunnen worden en daar nog een mooie vriendschap uit kan ontstaan. Met een beetje aandacht voor elkaar kunnen we echt de wereld een beetje mooier maken en er zijn voor elkaar. Ik hoop dat Mens De Bilt nog veel mensen bij elkaar kan brengen via dit Maatjesproject.

Maatje worden of zoeken
Het maatjesproject verbindt en verrijkt elkaar. In deze tijd hebben we elkaar nog meer nodig dan voorheen. Veel mensen hebben behoefte aan contact, aan een beetje aandacht. Want door persoonlijke aandacht ontstaat er weer meer positieve energie. Wil jij ook iets doen voor een ander? Word dan maatje. Er is altijd iemand die jouw hulp kan gebruiken. Voor iedereen is er een maatje. Er zijn wandelmaatjes, belmaatjes, koffiemaatjes, taalmaatjes, luisterend-oor-maatjes, leesmaatjes, en nog veel meer.

Er wordt gekeken naar de interesses van zowel de aanvrager als de vrijwilliger om een passende koppeling te maken. De waarde van het persoonlijk contact staat centraal. Veel aanvragers geven aan zich weer lekkerder te voelen door het maatjescontact dat zij hebben.

Bel evt. Maaike (06 16417082), Mariëlle (06 16665083), Astrid (06 47693237) of Hagar (06 45258315) of mail naar maatjes@mensdebilt.nl.