Kinderburgemeester Feline Lauret roept alle leerlingen op mee te doen met de Zwerfafval Challenge.
Kinderburgemeester Feline Lauret roept alle leerlingen op mee te doen met de Zwerfafval Challenge.

Kinderburgemeester roept scholieren op tot meedoen Zwerfafval Challenge

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vrijdagochtend 18 maart bezocht kinderburgemeester Feline Lauret haar oude basisschool Het Zonnewiel in De Bilt om leerlingen op te roepen mee te doen met de Zwerfafval Challenge. Alle basisscholen in de zes kernen van gemeente De Bilt kunnen meedoen om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen voor een schonere leefomgeving.

‘Duurzaamheid is heel belangrijk’, begint Feline haar verhaal in één van de klassen van Het Zonnewiel. ‘Daarom roep ik alle leerlingen van de basisscholen in De Bilt op om zoveel mogelijk afval te verzamelen, zodat onze gemeente schoner wordt’. Voor de leerlingen geeft zij diverse tips voor een duurzamer De Bilt: korter douchen, meer met de fiets, minder vlees eten en neem je broodtrommel mee, in plaats van brood in een plastic zakje.

Afval
Ook gemeente De Bilt doet veel tegen zwerfafval. Op de website van de gemeente valt veel te lezen over het opruimen van zwerfafval. In de openbare ruimte ligt veel zwerfafval. Van een verloren snoeppapiertje tot afval dat naast een ondergrondse container is geplaatst en daarna weggewaaid. De gemeente houdt de openbare ruimte zo netjes mogelijk, maar kan niet op alle plaatsen gelijk zijn. Daarom ondersteunt zij onder andere het project Plog it Up De Bilt.

Kompas
Daarnaast heeft de gemeente een Zwerfafvalkompas en de app Litterati om foto’s van afval te uploaden. Zo weet de gemeente precies waar afval verschijnt en kan zij het probleem bij de bron aanpakken, bijvoorbeeld door ergens een prullenbak neer te zetten.

Feline: ‘Ik hoop dat alle leerlingen meedoen met de Challenge om hun buurt schoon te houden van afval. Op 25 mei kun je alle afval inleveren bij de milieustraat en worden alle zakken gewogen. De winnende school ontvangt de Zwerfafval Wisseltrofee’