Een enorme hoeveelheid goederen staat klaar om ingeladen te worden.
Een enorme hoeveelheid goederen staat klaar om ingeladen te worden.

Succesvolle inzamelingsactie Centrumkerk voor Oekraïne

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Nederland leeft mee met de inwoners van Oekraïne, nadat Poetin het land binnenviel. Veel vrijwilligers in gemeente De Bilt sprongen direct te hulp om mensen in nood bij te staan. Ook de Centrumkerk in Bilthoven zette een actie op. Deze duurde slechts twee dagen, met twee volle auto’s en een afgeladen trailer met spullen als gevolg.

De actie vanuit de kerk begon met een telefoontje op dinsdagavond. ‘Eén van de gemeenteleden belde mij of onze kerk ook een actie wilde organiseren voor Oekraïne’, vertelt Wim de Kruijf, voorzitter van de Kerkenraad. ‘Dat leek mij een goed idee. Na overleg op woensdagochtend besloten wij een actie te organiseren’.

Mehoro
Om zeker te zijn dat de ingezamelde spullen op de goede plaats zouden terechtkomen, ging De Kruijf op onderzoek uit en kwam hij terecht bij de Stichting Mehoro in Meerkerk. Mehoro onderhoudt al ruim vijftien jaar intensieve contacten met kerken in Roemenië en Hongarije. Voor de Oekraïense vluchtelingen begon Mehoro met de inzameling van lang houdbare levensmiddelen, luiers en babyvoeding. De Kruijf: ‘De diaconie in Satu Mare, op de grens van Oekraïne en Roemenië, heeft een vluchtelingenkamp ingericht en kan alle hulp gebruiken. Wij boden aan een vrachtwagen vol goederen te sturen’.

Hartverwarmend
De Kruijf informeerde de gemeenteleden over de actie. De volgende twee dagen stond een kraampje voor de kerk. ‘Binnen een half uur kwamen mensen de eerste tassen met voedsel brengen. Mensen kwamen lopend met een tas aan de arm, of op de fiets met de tassen vol en ook auto’s reden af en aan. Het was hartverwarmend. De gesprekken die wij voerden, de saamhorigheid van de Bilthovense bevolking, kerkelijk en niet-kerkelijk. Na twee dagen stond het kerkelijk bureau helemaal vol tassen en dozen’.

Trailers
‘Op vrijdagmiddag ging het op naar Meerkerk, met twee volle auto’s en een afgeladen aanhangwagen. De Kruijf: ‘In Meerkerk werden wij hartelijk ontvangen en zij stonden al klaar om onze voedingsmiddelen in ontvangst te nemen. Uiteindelijk vertrokken drie trailers vol spullen naar Roemenië.

Als Centrumkerk staan wij middenin de samenleving. Het is mooi wat je in korte tijd kunt bereiken. Wij beraden ons op wat wij nog meer kunnen doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ik wil ook iedereen hartelijk danken voor hun bijdrage om deze actie succesvol te maken. Niet alleen de vrijwilligers, maar ook alle mensen die levensmiddelen kwamen brengen’.

!