Elke woont klein en ontwierp en realiseerde haar duurzame huis zelf.
Elke woont klein en ontwierp en realiseerde haar duurzame huis zelf. Foto: foto Elke Rabé

Een stap terug of juist een grotere handafdruk

Algemeen

door Henk van de Bunt

Na een lange periode van thuiswerken is er weer de behoefte om mensen te zien en geïnspireerd te worden. Bibliotheek De Bilt organiseert een maandelijkse serie lunchlezingen met inspirerende sprekers, werkzaam in lokale organisaties en bedrijven. Aan de hand van bijv. een boek spreken zij over wat hen drijft in hun werk. 

Klimaatburgemeester Elke Rabé trapt af met een lezing over Impact en je Voetafdruk, geïnspireerd door het boek ‘Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn: ‘We nemen onze verborgen impact op het klimaat onder de loep, bespreken de impact top 10 en wat je kunt doen om je eigen voetafdruk te verkleinen en je handafdruk te vergroten’. 

Vooraf spraken we met eerste Klimaatburgemeester van De Bilt, die in 2021 door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hiertoe werd aangewezen: ‘Het is de bedoeling dat de Biltse Klimaatburgemeester de inwoners van De Bilt inspireert zich ook in te zetten voor een beter klimaat’.

Stappen
Elke Rabé: ‘Recente wereldwijde ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne, hebben hoge energierekeningen, benzineprijzen en inflatie tot gevolg. Veel mensen kiezen, soms noodgedwongen, nu voor stappen die ik al jaren geleden zette. Downsizen, consuminderen, minder energie gebruiken, minder vervoersbewegingen en alles op de fiets of te voet. Voor veel mensen voelt dit als een enorme opgave, een achteruitgang of misschien zelfs een zwaar lot’.

Drijfveer
Elke maakte deze keuzes met een heel andere drijfveer en heeft er juist erg veel voldoening en plezier bij ervaren. Zij kan daardoor niet alleen haar ervaringen en tips delen, maar kan ook vertellen over de voordelen hiervan, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het klimaat. Ze kan delen hoe minder ook meer kan betekenen.

Circulaire Economie
Sinds eind 2021 is Elke Rabé klimaatburgemeester van gemeente De Bilt. Ze woont in de polder in een zelf ontworpen en gerealiseerd duurzaam huis van zeventien vierkante meter. Sinds er in de lokale pers aandacht werd besteed aan haar klimaatburgemeesterschap is ze bij verschillende groepen betrokken geraakt, die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo was ze aanwezig bij een Voedselcafé over duurzame voedseleducatie en is ze actief geworden in de werkgroep Circulaire Economie. Ook staat een samenwerking met de kinderburgemeester nog op haar verlanglijstje. Ze wil graag de initiatieven, die er al bestaan binnen de Bilt met elkaar verbinden en zorgen dat er meer samenwerking komt. Behalve in De Bilt is Elke actief in de gemeente Stichtse Vecht via stichting Duurzame Vecht. Ze is coach via Klimaatgesprekken en ambassadeur van de Verborgen Impact van Babette Porcelijn via Think Big Act Now. Ook leidt ze een team van ‘reisleiders’ bij Youtopialab, waar ze mensen laten dromen over hun ideale land. In alle rollen richt ze zich op waar juist wel mogelijkheden en kansen liggen. ‘Positiviteit helpt om verlamming te voorkomen’.

Lezing
De lunchlezing is op 25 maart van 12.30 tot 13.30 in de bibliotheek van Bilthoven Bibliotheek Bilthoven, Planetenplein 2. Info en aanmelden: www.ideacultuur.nl/lunchlezing of bij de balie in de bibliotheek.

!