Gemeenteraadslid Erik den Hertog: ‘Voor de deur van het gemeentehuis worden de bestaande parkeervakken vervangen door half-bestrate vakken van olifantsgras’.
Gemeenteraadslid Erik den Hertog: ‘Voor de deur van het gemeentehuis worden de bestaande parkeervakken vervangen door half-bestrate vakken van olifantsgras’.

Gemeente De Bilt speelt mee in het NK Tegelwippen

Algemeen

door Henk van de Bunt

Zeker 100 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. De gemeente De Bilt daagt de gemeente Zeist uit. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? 

Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen; wanneer wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. 

Te weinig groen
Uit recente rapporten blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat de gemeente zich fundamenteel moet aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Milieuorganisatie Natuur & Milieu meldt dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75? groen per woning. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.

Vergroenen
Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting - in plaats van stenen - zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Al bijna 100 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap, waaronder de gemeente De Bilt.

Motie
De parkeerplaatsen voor de deur van het (administratiegebouw)van het gemeentehuis gaan op de schop. De bestrating gaat eruit en wordt vervangen door een innovatieve en milieuvriendelijke steensoort, die CO2 heeft opgeslagen en wateroverlast ter plekke tegengaat. Zo draagt de gemeente haar steentje bij aan klimaatadaptieve inrichting.

De gemeenteraad heeft vorig jaar november een motie van de toenmalige leden Erik Jan den Hertog (BB), Menno Boer (SP) en Pim van de Veerdonk (BdB) aangenomen om als gemeente het goede voorbeeld te geven in klimaatadaptatie. In de gemeente worden de komende jaren veel maatregelen genomen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Regenwater moet bijvoorbeeld meer ruimte krijgen om weg te lopen in de bodem.

Klimaatadaptief parkeren 
Eén manier om dat te doen is een andere bestrating van parkeerplekken. Voor de deur van het gemeentehuis worden de bestaande parkeervakken vervangen door half-bestrate vakken van olifantsgras. Dat gras neemt veel CO2 op bij de groei en wordt duurzaam verwerkt tot bestrating. Door de open ruimte tussen de bestrating krijgt regenwater de kans in de grond te trekken.

In de motie werd het college ook gevraagd met de nieuwe parkeerplaatsen te laten zien wat de voordelen zijn van milieuvriendelijke keuzes en ondernemers uit De Bilt die veel eigen parkeergelegenheid hebben, uit te nodigen te komen kijken en informatie op te halen over deze methode. Op donderdag 24 maart wordt de eerste steen gelegd door wethouder Anne Brommersma en raadslid Erik den Hertog.

Klimaatadaptatieplan
Afgelopen najaar is het Klimaatadaptatieplan in de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente De Bilt bereid zich daarmee voor op extreme hitte, droogte en wateroverlast. Het plan bevat maatregelen tegen verstening van de openbare ruimte, voor de opvang van regenwater en aanpassing van de riolering. De gemeente De Bilt spreekt hierbij van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met inwoners, bedrijven, woningcorporaties, netwerkbeheerders, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties bij het klimaatbestendig maken van de gemeente: ‘Tijdens diverse momenten zijn en worden onze inwoners betrokken bij de opgave in het kader van een klimaatadaptieve gemeente. In 2021 hebben wij een bewonerspanel gevraagd naar de urgentie en de aanpak van klimaatverandering. Hieruit bleek dat inwoners klimaatadaptatie een (zeer) belangrijk onderwerp vinden, hier extra middelen voor over hebben en ook een rol voor zichzelf zien op eigen terrein. In de klimaatadaptatievisie zijn eerst de kaders opgesteld, op basis waarvan wij onze inwoners verder gaan betrekken bij de opgave, zodat zij deze visie en ambities ook gaan omarmen. Daarnaast bespreken wij het thema klimaatadaptatie tijdens de participatiesessies rondom het opstellen van de omgevingsvisie. Bij concrete maatregelen in de straat betrekken wij de inwoners en bedrijven actief en benutten wij kansen om ook particulier terrein klimaatadaptief in te richten. Tenslotte stimuleren wij onze inwoners met onze deelname aan lokale en regionale acties, zoals de ‘Actie Steenbreek’ en ‘De watervriendelijke tuin’. 

Parkeren
Door deze werkzaamheden is het vanaf maandag 21 maart niet mogelijk om te parkeren op een deel van de bezoekersparkeerplaats van het gemeentehuis. Wanneer de parkeerplaats vol is kan men gebruikmaken van de bezoekersparkeerplaats naast Jaglust aan de linkerkant. De werkzaamheden duren ongeveer een maand.