Jan Westbroek: ‘Een foto genomen tijdens de wielerronde in 2019 toen de 49e editie verreden werd. Een beeld dat we in 2023 weer hopen te zien in de straten van Maartensdijk’.
Jan Westbroek: ‘Een foto genomen tijdens de wielerronde in 2019 toen de 49e editie verreden werd. Een beeld dat we in 2023 weer hopen te zien in de straten van Maartensdijk’.

Maartensdijkse Acht pas weer in 2023

Algemeen

door Henk van de Bunt

De wielerronde Maartensdijkse Acht wordt definitief niet verreden op zaterdag 21 mei 2022. De organisatie besloot in een vroegtijdig stadium al dat de wedstrijd niet door zou gaan, niet wetende dat de coronamaatregelen flink afgebouwd zouden worden.

‘Er is gegokt en uiteindelijk dus verloren’, zo blijkt nu. ‘We moesten in januari de datum doorgeven voor de kalender van de KNWU, de wielerbond. Maar op dat moment was corona nog volop aanwezig en een versoepeling van de regelgeving was toen ook absoluut nog niet zeker. We wisten niet of er wel publiek bij zou mogen zijn’, zegt Jan Westbroek namens de organisatie.

Dorp
‘Zo’n beslissing is heel zwart-wit, je doet het of je doet het niet. Er is geen tussenweg mogelijk. Ons parcours loopt midden door het dorp. Hoe zouden we dat ooit kunnen afsluiten als er geen publiek welkom zou zijn geweest? Dat gaat niet. En onze sponsoring halen we vooral weg bij de middenstanders. Sponsoren waarvan de winkel soms lange tijd of helemaal gesloten was. Moet je aan zo iemand vragen of ze willen doneren? Ze zijn al blij als ze zelf hun hoofd boven water kunnen houden’.

Renners
De Maartensdijker betreurt het besluit om de eendagsklassieker af te gelasten. Zeker omdat achteraf blijkt dat er wél gekoerst had kunnen worden. ‘We doen het voor de renners. Er zijn er bij die door corona zo van nieuweling ineens junior zijn geworden, zonder dat ze ook maar een wedstrijd in hun eigen klasse gereden hebben’.

Jubileum
Westbroek kijkt al uit naar 2023, waarin de oudste wielerronde van Midden-Nederland wel gereden moet worden. Het wordt dan de vijftigste editie. ‘Er rust een vloek op deze jubileumronde. We hebben het al drie keer moeten afblazen, maar hij wordt óóit een keer verreden, zoveel is zeker’. Andere regionale wielerronden gaan wel door. Zo wordt Hartje Baarn op zondag 12 juni afgewerkt, terwijl de wielerronde van Kortenhoef, die vorig jaar in aangepaste vorm ook al plaatsvond, gepland staat voor zondag 18 september.