Afbeelding

Winterpostelein

Algemeen

De lange weg door de stad leidt langs een groene strook met bloemen. Kleine bloempjes in een ruime diversiteit en bonte kleuren. Naast de paarse dovenetel bloeit stralend geel het speenkruid, samen met madeliefjes in witte kransjes met een geel hart. Onder de plattegrond van de wijk bloeit warempel de winterpostelein. Witte, nietige bloemetjes komen vanuit het hart van het blad tevoorschijn.

Destijds ingevoerd uit Noord-Amerika zijn de plantjes van de winterpostelein hier verwilderd en groeien als onkruid op vochtige zandgrond. De tengere steeltjes met blaadjes als groene schoteltjes groeien in een rozet. Een smakelijk onkruid in het vroege voorjaar, want je kunt ze nu plukken en eten. Meestal niet te koop in de groentewinkel, maar uitgezaaid in de groentetuin is het een kostbare bron van vitamine C, kalium, magnesium en ijzer. En na het afsnijden groeit er weer nieuw blad aan voor een volgende oogst. Deze bijzondere groente kan goed tegen kou.

Winterpostelein bloeit na de winter. De bloemetjes trekken kleine insecten aan die zich tegoed doen aan de honing. De rest van de plant is in trek bij fijnproevers. Zacht en smeuïg van smaak aan te raden in uiteenlopende gerechten. De jonge, malse blaadjes zijn fris in salade, of met appel en honing in groene smoothies, een super-food. Maar ook de oudere blaadjes, compleet met steeltjes en bloempjes zijn lekker in de stamppot met aardappels. Met de smaak van puur natuur.

(Karien Scholten)

In haiku:

Ook tot in de stad

Bloeien bloemen langs de weg

Om op te eten