Afbeelding

Voorbereidingen vluchtelingenopvang Oekraïne gestart

Algemeen

In de regio Utrecht worden op korte termijn 1.000 tot 2.000 vluchtelingen verwacht. Gemeente De Bilt wil haar aandeel leveren in de opvang van deze mensen, die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten. Daartoe worden nu de voorbereidingen getroffen. 

Organisaties die kansen zien voor opvang van vluchtelingen worden opgeroepen deze te melden via samenvooroekraine@debilt.nl. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om locaties die direct geschikt zijn voor verblijf, zoals recreatieparken of hotels, maar ook om gebouwen die geschikt te maken zijn, zoals kerkgebouwen en kantoorpanden. Uiteraard zoekt de gemeente ook naar mogelijkheden in leegstaande gemeentelijke panden. Samen met andere overheden wordt gewerkt aan de bijbehorende voorzieningen zoals financiering, begeleiding en zorg. 

Gastgezinnen
Bij de gemeente hebben ook al tientallen inwoners aangegeven thuis vluchtelingen op te willen vangen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel inwoners hun huis willen openstellen. Overweegt u om gastgezin te worden? Laat u dan goed informeren. Op de website debilt.nl/samenvooroekraine vindt u iedere dag meer informatie en verwijzingen daarnaar. Bewoners die willen helpen kunnen dat ook op andere manieren doen, bijvoorbeeld door voedsel, kleding of geld te doneren.

Heeft u vragen? Mail dan naar samenvooroekraine@debilt.nl of neem telefonisch contact met via 030 228 94 11.