Ketevan Sharumashvili en Oleg Lysenko in hun vertolking van het Libertango van Piazolla.
Ketevan Sharumashvili en Oleg Lysenko in hun vertolking van het Libertango van Piazolla.

Benefietconcert voor Oekraïne

Algemeen

Zaterdag was er een indrukwekkend concert in de theaterzaal van het Lichtruim, waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam aan humanitaire hulp voor de Oekraïense bevolking. Meerdere musici traden die avond op.

De in Oekraïne geboren Oleg Lysenko op accordeon en de in Bilthoven wonende en van oorsprong Georgische Ketevan Sharumashvili op de vleugel, openden het concert met het Libertango van Astor Piazolla. Hun bewogen vertolking van dit werk gaf heel goed de intentie van dit benefietconcert weer. Vervolgens speelden Anita van Soest, trompetdocent in het KunstenHuis, en Guy van Beek, op de vleugel, werken van Otto Ketting en Eric Vloeimans. Erna speelde Olga Grishina, ook muziekdocent, op de vleugel het Arabesque van Claude Debussy. 

De muziekdocenten José Bosschers, zang, en Sophie de Rijk, viool, vertolkten een lied van Toon Hermans ‘Als de Liefde niet bestaat’. De tekst van dit lied maakte vele emoties los in relatie tot de gebeurtenissen in Oekraïne. 

Hierna speelde Oleg een Oekraïense compositie, waarin wanhoop en verdriet, maar ook hoop te horen waren. Hij sloot de avond af met het spelen van het Oekraïens volkslied. De keuze van dit werk gaf heel goed de verbondenheid met het lot van de Oekraïense bevolking weer.         (Frans Poot)